Eraković kvadrat stana u prestižnom kvartu platio 146 eura

Ćalović Marković je kazala da su Erakovićeve kolege ljekari plaćali stanove po tržišnim cijenama

59478 pregleda 246 komentar(a)
Eraković, Foto: Boris Pejović
Eraković, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković dobio je 2015. od Vlade stan površine 90 metara kvadratnih u Profesorskim zgradama za 13.173 eura.

Tako je Eraković kvadrat stana u zahvatu DUP-a "Univerzitetski centar" platio tek 146 eura.

To stoji u ugovoru u koji su "Vijesti" imale uvid.

"Vlada Crne Gore - Komisija za stambena pitanja je 22. jula 2015. donijela rješenje kojim se dr Jevtu Erakoviću, predsjedniku Odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore, u cilju trajnog rješavanja stambenog pitanja, dodjeljuje u zakup na neodređeno vrijeme, s pravom kupovine pod povoljnim uslovima, stan u Podgorici na lokaciji DUP-a Univerzitetski centar...", stoji u notarskom ugovoru od 4. septembra 2015.

Navodi se i da je Vlada 2. septembra "utvrdila obračunsku listu kupoprodajne cijene stana pod povoljnim uslovima i ista iznosi za jednokratnu uplatu 13.173 eura".

Eraković je od 2015. bio na čelu Odbora direktora KCCG, a od 2018. do 2020. i direktor te ustanove.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović Marković nedavno je na Javnom servisu pomenula da je i Eraković jedan od funkcionera koji su stan dobili pod povoljnim uslovima.

Prema prvom izvještaju o imovini i prihodima, dostupnom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, Eraković je 2015. prijavio da je jedini vlasnik stana od 95 kvadrata u Podgorici, štednju od 22.000 eura, ali i kredit od 15.000 eura.

Kao ljekar u KCCG zarađivao je tada 608 eura, a za predsjedavanjem Odborom direktora 458.

U kasnijim imovinskim kartonima, Eraković je prijavljivao da je stoprocentni vlasnik stana od 90 metara kvadratnih, a kao osnov kupovine navodi se "ostalo".

U izvještaju koji se odnosi na 2017. prijavljuje stan od 95 kvadrata, za koji tvrdi da ga je kupio.

Ćalović Marković je, gostujući sinoć na RTCG, kazala da su Erakovićeve kolege ljekari plaćali stanove po tržišnim cijenama.

"Ja sam sigurna da je gospođa Samardžić (Milena Popović Samardžić) plaćala stan po tržišnoj cijeni, kao i mnoge druge njene kolege. A evo, recimo, gospodin Eraković Jefto je platio 90 kvadrata 13.000 eura. Zbog čega, koji su to njegovi posebni doprinosi a nije ih imala gospođa Samardžić ili neki drugi ljekari specijalisti koji rade u Kliničkom centru, koji nikad ništa nisu dobili od ove države", kazala je Ćalović Marković.

Povoljnije uslove za kupovinu stana imao je tek mali broj ljekara i to po pet puta većoj cijeni u odnosu na onu koju je poslanik DPS-a platio.

Preko stambene zadruge "Zdravstvo" kvadrat stana u zgradi u Podgorici koštao je 670 eura.

Bonus video: