U utorak protest mještana nelegalno sagrađenih objekata na Žabljaku zbog njihovog najavljenog rušenja

Mještani ističu da ne bježe od legalizacije, već da traže da im se ista dozvoli, a da se detaljni urbanistički plan uradi na osnovu postojećih objekata

16470 pregleda 38 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Vlasnici nelegalno sagrađenih objekata u naseljima Tmajevci, Borje 1, Borje 2, Tepačko polje i ostalim okolnim naseljima u Opštini Žabljak, odlučili su da u utorak, 6. decembra, organizuju protest, jer su im stigla rješenja o rušenju objekata.

Kako su, u obraćanju medijima istakli, da su svjesni činjenice da im je država u prethodnom periodu prećutno dozvolila da sagrade objekte, ali nijesu ni prvi ni posljednji, a zakon se, kako tvrde, sprovodi selektivno pa ne žele da oni budu ti "na kojima će se kola slomiti“.

Poručuju da su spremni da pojedini vlasnici već plaćaju porez na objekte koje su sagradili, da su spremni da iste legalizuju, ali i brane. Prva rušenja objekata najavljena su za 12. decembar.

"Objekti su rađeni od tvrdog materijala i od drveta, na placevima koje smo pošteno kupili od mještana, a neki od njih su i nasljedstvo. Navedeni objekti su upisani u Upravu za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Žabljak, a neki od njih su i u postupku legalizacije. Pojedini vlasnici već plaćaju porez, a spremni smo da platimo legalizaciju objekata. Radi se o velikom broju objekta čija ja vrijednost ogromna. Mnogi od nas žive od ovoga i i te kako doprinose turizmu na Žabljaku“, navodi se u saopštenju za javnost.

Žabljak legalizacija objekata
foto: Privatna arhiva

Ponavljaju da ne bježe od legalizacije, već da traže da im se ista dozvoli, a da se detaljni urbanistički plan uradi na osnovu postojećih objekata.

"Spremni smo da blokiramo magistralu i životima branimo naše objekte, jer smo stekli utisak da smo građani drugog reda. Opšte je poznato da je u Crnoj Gori izgrađeno preko 100.000 nelegalnih objekata, pa ako ruše nama, onda treba da ruše i ostalima“, poručili su vlasnici nelegalno sagrađenih objekata na Žabljaku.

Bonus video: