"Ljubova sudbina sramota Crne Gore"

Poručili da očekuju izvinjenje od vlasnika imanja “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora”, te da će u suprotnom pravdu potražiti na sudu...

51109 pregleda 43 komentar(a)
Nezavisni istraživači tvrde da su ispitali situaciju sa medvjedom Ljubom i da imaju dokaze, Foto: Animal Survival International
Nezavisni istraživači tvrde da su ispitali situaciju sa medvjedom Ljubom i da imaju dokaze, Foto: Animal Survival International

Svaki novi dan koji medvjed Ljubo provede u prihvatilištu u selu Blizna dan je sramote za građane Crne Gore i Vlada bi trebalo da odmah preduzme mjere kojima bi okončala tu situaciju.

To su, pored ostalog, saopštili iz Međunarodne organizacije za spasavanje životinja (Animal Survival International, ASI) reagujući na navode vlasnika imanja “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora” Miljana Miličkovića.

Izvršni direktor ASI Dejvid Barit nedavno je saopštio da se petogodišnji mrki medvjed Ljubo drži mimo svih smjernica o držanju u zatočeništvu takve vrste divljih životinja, da su uslovi u kojima boravi nepodnošljivo okrutni, a da država Crna Gora to uporno ignoriše.

Miličković je tvrdnje ASI ocijenio kao neistinite i saopštio kako je siguran da nikad nisu kročili nogom na njegovo imanje i da nisu svojim očima vidjeli smještaj za medvjeda...

Barit je kazao kako su njegovi navodi osmišljeni sa namjerom da diskredituju ASI i da štete ugledu te organizacije.

”On ASI opisuje kao ‘lažnu’ organizaciju koja nikad nije posjetila medvjeda, te da smo počinili neke nezakonite radnje kako bismo mučili medvjeda i krivo prikazali uslove u kojima boravi”, saopštio je Barit.

Dodao je da je ASI međunarodna organizacija za dobrobit životinja, sa 1,2 miliona pristalica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Africi.

”I ima neokaljan ugled. Imamo i dokaz da smo lično istražili situaciju i uvjerili se u loše uslove u kojima se medvjed drži. Stojimo uz svoje izjave da su ti uslovi okrutni i stresni toliko da medvjed pribjegava samopovređivanju, da kavez u kojem boravi ne zadovoljava međunarodne standarde za medvjede u zatočeništvu, te da zbog njegove dobrobiti hitno mora biti premješten u ovlašteno utočište za medvjede”, naveo je on u reagovanju.

Povezani članci

25. Novembar 2022.

Medvjed Ljubo živi u nepodnošljivo okrutnim uslovima

Kazao je i da su tvrdnje Miličkovića neistinite i da ozbiljno narušavaju ugled ASI.

”Ruše naš kredibilitet i ne pomažu u nastojanjima da pomognemo životinjama. Stoga tražimo da Miličković odmah povuče lažne optužbe i uputi pisano, javno izvinjenje. Ukoliko se to ne dogovodi u razumnom roku, bićemo prinuđeni da tražimo pravdu pred sudovima u Crnoj Gori”, naveo je Birit.

Dodaje da je Miličković iznio tvrdnje o tome kako je od crnogorskih institucija dobio “blistave” izvještaje za brigu o medvjedu.

”Nismo vidjeli nikakve dokaze da je to istina i pozivamo ga da te izvještaje i objavi”, stoji u reagovanju ASI.

Na tvrdnje Miličkovića da bi do prvog aprila 2023. medvjed trebalo da bude premješten u rezervat površine 8.400 kvadratnih metara, kazali su da je to nemoguće zbog aktuelne političke situacije u Crnoj Gori.

”Realnost je da je Vlada Crne Gore saopštila da planira osnivanje privremenog skloništa za divlje životinje oduzete privatnim vlasnicima. Međutim, trenutno je nemoguće da se to dogodi zbog drugih političkih pitanja na lokalnom i nacionalnom nivou. Vladi Crne Gore ponovo upućujemo poziv da prestane da zatvara oči pred užasnom situacijom u kojoj se nalazi medvjed, da preduzme odgovarajuće zakonske mjere protiv njegovog vlasnika i da se fokusira na premještanje životinje u ovlašteno sklonište za medvjede. Svaki dan koji medvjed provede u zatočeništvu Miličkovića, dan je sramote za građane Crne Gore. Pozivamo Vladu Crne Gore da odmah preduzme mjere kako bi okončala ovu situaciju”, naveli su iz ASI.

Bonus video: