Vulović: Mještani neće dozvoliti da Krivokapić tablom abolira prave krivce iz crnogorskog vrha

Mještani traže uklanjanje sporne spomenh table koju su postavili bivši ministri iz redova SDP-a

25037 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Radio Kotor
Foto: Radio Kotor

Više desetina građana Boke okupilo se danas u Morinju ispred zaključanih kapija bivšeg vojnog skladišta u tom naselju, a gdje je 1991- 92. funkcionisao takozvani Sabirni centar JNA za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta.

Oni su se okupili u znak negodovanje povodom postavljanja spomen ploče sa kako navode “netačnim i uvrijedljivim natpisom i nereagovanjem nadležnih na rješenje Uprave za inspekcijske poslove da se ploča ukloni”.

Građani su se, kako je istaknuto, protestuju zbog toga što premijer Dritan Abazović (URA) i v.d. ministar odbrane Filip Adžić (URA) do danas nisu omogućili sprovođenje u djelo rješenja Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore koja je sredinom oktobra naložila uklanjanje spomen ploče što su je u znak sjećanja na sabirni centar u Morinju, na objektima napuštenog vojnog skladišta nekoliko dana ranije, protivno Zakonu o spomen obilježjima i bez formalne saglasnoti Vlade i Opštine Kotor, postavili u međuvremenu smijenjeni ministri inostranih poslova Ranko Krivokapić (SDP) i odbrane Raško Konjević (SDP).

Spomen ploča je otkrivena u prisustvu ministara vanjskih poslova i evropskih integracija u Vladi Hrvatske Gordana Grlić Radmana i ministra branitelja Toma Medveda, a od tog dana neprekidno je čuvaju naoružani vojnici koji po naredbi dobijenoj od Generalštaba VCG, nikome ne dozvoljavaju ulaz u krug do nedavno godinama napuštenog vojnog objekta u Morinju.

Vojska je spriječila i Komunalnu policiju Opštine Kotor koja je pokušala da sprovede u djelo rješenje Uprave za inspekcijske polove o uklanjanju nelegalno postavljene spomen table, zbog čega je UIP pokrenula prekršajni postupak protiv predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića (Demokrate), dok je protiv Konjevića i Krivokapića Specijalnom državnom tužilaštvu 22.novembra podnešena krivična prijava zbog kršenja odredbi Zakona o spomen obilježjima.

protest Morinj
foto: Radio Kotor

Sporna spomen-ploča sa tekstom koji na dubiozan način tretira istorijske okolnosti 1991. kada je država Crna Gora bila nesumnjivi i voljni učesnik agresije na Republiku Hrvatsku na području Konavala i Dubrovnika, postavljena je, kao je konstatovala inspektorka za zaštitu kulturnih dobara koja je izdala nalog za njeno uklanjaje, bez “dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti da postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka.”

Među građanima koji su se danas okupili pred zaključanom kapijom nekadašnjeg vojnog objekta u Morinju bio je i potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević (Ujedinjena Crna Gora).

“Okupili smo se da branimo Ustav i zakon Crne Gore i to od onih koji bi trebali da ga sprovode i poštuju. Evo dva mjeseca traje ujdurma iz Vlade Crne Gore. Tada sam mislio da je to u režiji dva ministra bivše Vlade, međutim sada je već potpuno jasno da je cijela priča u tajnom dogovoru sa državom Hrvatskom potekla upravo iz Vlade. Mi branimo Ustav i zakon i nemamo namjeru da, kako oni kažu, stvaramo loše odnose sa susjednim državama, ali poštujući zakon i Ustav spremni smo da branimo istinu. Svakako ono što na ploči piše nije istina, činjenice su potpuno drugačije", istakao je Kovačević.

Obraćajući se okupljenima, on je kazao da je svima jasno da je prilikom postavljanja ove spomen ploče povrijeđena zakonom predviđena procedura i da je VCG dva puta osujetila pokušaje Komunalne policije Kotor da u djelo sprovede rješenje UIP-a o njenom uklanjanju.

protest Morinj
foto: Radio Kotor

“Ovim putem hoću da pitam premijera Abazovića i vd ministra odbrane Filipa Adžića, koja su to tajna naređenja dali vojsci koja građanima i Opštini Kotor zabranjuje pristup i izvršenje rješenja koje smo dobili. Morinj nije Lora, pa ih pitam kada su hrvatski ministri prisustvovali otkrivanju ploče, da li su ih pitali šta je sa Lorom i građanima Crne Gore koji su stradali u tom zločinačkom logoru", kazao je Kovačević.

Predsjednik Mjesne zajednice Morinj i odbornik Demokrata u SO Kotor Špiro Vulović kazao je da je “sramna spomen ploča sa natpisom koji odgovara samo njihovoj prljavoj zamisli, a nikako pravim činjenicama” postavljena protivno zakonskoj proceduri od “dva nazovi ministra oji su u međuvremenun sa punim pravom smijenjeni”.

Vulović je prozvao ministra Adžića i premijera Abazovića što ni dva mjeseca nakon toga, ne preduzimaju ništa da se zakon ispoštuje i ploča ukloni, Abazovića je optužio da jedno priča u Zagrebu gdje hrvatskim zvaničnicima obećava postavljanje spo,men ploče u Morinju, a drugo u Crnoj Gori.

Istakao je da je protest u Morinju građanski i da nije usmjeren protiv bilo koga, te da “nema veze sa nacionalnim, etničkim, vjerskim ili bilo kojim drugim pitanjima, već samo sa istinom a ona nije onakva kakav se pokušala predstaviti ovavim natpisom ovdje u Morinju”.

protest Morinj
foto: Radio Kotor

“Od istine se ne može pobjeći i ona je takva kakva jeste- u određenim tadašnjim dešavanjima nam ne ide u prilog i toga smo svi svjesni. Ali to ne znači da povrh svega, treba da dodatno i lažno prihvatimo i nosimo teret za nešto za što nijesmo krivi", istakao je da mještani Morinja nisu mogli uticati na odluke vrha vojske i države od prije 30 godina u vezi vojnih dejstava ili lociranja pojedinih objekata ”pa samim time ne žele i neće dozvoliti da ovaj spomenik u ovakvoj formi ostane na teritoriji naše Mjesne zajednice“.

"Odgovornost za ratna dešavanja i sve u vezi sa time se nalazi na najvišim adresama crnogorske političke scene. Boka nije zaslužila niti će dozvoliti da bude pominjana i obilježena po ovom sramnom spomen obilježju. Ovo je mirni građanski protest kojim želimo upozoriti trenutnog premijera i ministra odbrane da prvo oni moraju poštovati zakon, ako očekuju da to urade i građani. Ovdje zakon nijesu poštovali, vrlo smišljeno od prvog dana, a evo je prošlo više od dva mjeseca od kada je ova sramota svih nas ovdje postavljena", istakao je Vulović ponavljajući zahtjev građana da bespravo postavljena spomen ploča ukloni, ističuči da će u protivnom, naredni protesti građana biti mnogo masovniji i radikalniji.

Bonus video: