Putevi kod Cetinja, Nikšića i Mojkovca bili blokirani nekoliko sati

"Nismo ovdje da podržavamo i štitimo ničije uskopartijske interese, to je nešto što preziremo i što nas je dovelo do ovoga", poručeno je sa blokade kod Budoša

92801 pregleda 266 komentar(a)
Foto: Tijana Pravilović
Foto: Tijana Pravilović
Ažurirano: 15.12.2022. 16:19h

Blokade na ulazima u Mojkovac, Nikšić i Cetinje koje su organizovale grupe građana su nakon dva i po sata završene.

Policija je preusmjeravala saobraćaj zbog blokada na putevima Podgorica – Cetinje i Budva – Cetinje.

Prva blokada je bila kod Cetinja, gdje su okupljeni blokrali kružni tok na ulazu u grad.

Oni su parkirali više automobila na saobraćajnici. Na dijelu automobila su prekrivene registarske tablice.

Pojedini mediji su prethodno najavili blokade puteva u više crnogorskih gradova, pozivajući se na "saopštenja grupe građana", ne navodeći niti jedno ime.

Predrag Vušurović iz Pokreta Ima nas je u ponedjeljak na kraju protesta najavio da će narednog dana blokirati sve gradovi u Crnoj Gori.

Građani su nešto prije 12 časova počeli da se okupljaju i ispred tunela Budoš, na ulazu u Nikšić.

Oni su blokirali tunel.

Okupljeni u Nikšiću najavljivali su da će put biti blokiran do 15 časova.

Na protestu su odbornik Demokratske partije socijalista Boris Muratović i predsjednik nikšićkog DPS-a Zoran Vukićević.

Ilija Bojović iz Nikšića, koji je došao na blokadu kod Budoša sa članovima organizacije Perjanici, kazao je da je blokadu organizovala grupa građana.

Rekao je da su izrevoltirani aktuelnim dešavanjima i "potonućem Crne Gore i svega što je crnogorsko".

Rekao je da će nikšićki Perjanici podržati svaki skup organizovan da zaštiti "svakog čestitog radnika, seljaka, svakog Crnogorca".

"Nismo ovdje da podržavamo i štitimo ničije uskopartijske interese, to je nešto što preziremo i što nas je dovelo do ovoga", istakao je on.

Bojović je poručio kako zahtijevaju poštovanje Ustava, stavljanje zabrane na potpisivanje ulaska u Otvoreni Balkan na najmanje pet godina, "otvaranje pitanja položaja pravoslavnih Crnogoraca", regulisanje državnih simbola, uvođenje nezavisne vanparlamentarne komisije radi kontrole procesa privatizacije, kao i rada svih državnih organa od januara 2006. do januara 2023.

Građani su se okupili i kod skretanja za Biogradsku goru, između Mojkovca i Kolašina gdje su blokirali saobraćaj.

Prisutna je i policija.

Blokada puta Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

UP: Policija ne blokira, već preusmjerava saobraćaj

Uprava policije se oglasila povodom, kako su naveli, objava više medija da je policija blokirala odvijanje saobraćaja od Podgorice ka Cetinju i od Budve ka Cetinju.

"Policija ne vrši blokadu putnog pravca Podgorica – Cetinje i Budva – Cetinje već vrši preusmjeravanje saobraćaja i omogućava njegovo alternativno odvijanje putnim pravcem Podgorica – Petrovac – Budva i obratno, a sve imajući u vidu da je u toku blokada saobraćaja putnog pravca Podgorica – Cetinje – Budva, na Cetinju, tačnije na kružnom toku, od strane više građana", saopštili su iz UP.

"Imajući u vidu navedeno, budući da se pomenutim putnim pravcem služi veliki broj građana, policija u cilju nesmetanog omogućavanja protoka ljudi i roba, saobraćaj preusmjerava navedenim, alternativnim putnim pravcem.

"Po prestanku blokade na kružnom toku na Cetinju, policija će omogućiti redovno i bezbjedno odvijanje saobraćaja, putnim pravcem Podgorica – Cetinje – Budva i obratno", navodi se u saopštenju.

Bonus video: