Novaković Đurović: Završen koncept Prostornog plana, javnost da se uključi u konsultacije

"Očekujem da se svi akteri u društvu uključe i iskoristimo priliku da promijenimo odnos prema našem najvažnijem resursu", kazala je ministarka

6324 pregleda 7 komentar(a)
Novaković Đurović, Foto: Savo Prelević
Novaković Đurović, Foto: Savo Prelević

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović saopštila je da je završen koncept Prostornog Plana Crne Gore 2020/2040. Pozvala je stručnu i širu javnost da se uključi u konsultacije, kako bi kreirali jedan od najvažnijih dokumenata za državu.

"Nakon što je Savjet za reviziju odobrio Koncept Prostornog plana, u skladu sa procedurama, ovaj dokument je dostupan javnosti. Ministarstvo poziva javnost da se narednih 40 dana kroz proces konsultovanja aktivno uključi i doprinese komentarima i sugestijama što boljem kvalitetu dokumenta", navodi se u saopštenju.

Prostorni plan donosi se za period od 20 godina. Dokument sadrži opštu razvojnu viziju i ciljeve, uspostavlja polazišta i principe organizacije, uređenja i korišćenja prostora, uz korišćenje međunarodnih konvencija o prostornom razvoju, definiše položaj i pravce razvoja u odnosu na okruženje.

"Imamo priliku da u širokom konsultativnom procesu definišemo strateške pravce razvoja, uređenja i korišćenja prostora u državi za naredne dvije decenije. Očekujem da se svi akteri u društvu uključe i iskoristimo priliku da promijenimo odnos prema našem najvažnijem resursu", navela je ministarka.

Koncept Prostornog plana plana dostupan je na internet stranici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Bonus video: