Popović Samardžić: Napad na ljekara je krivično djelo, zabrinjava što se zakon ne primjenjuje

"Napad na ljekara koji pruža ljekarsku pomoć dovodi do narušavanja procesa rada i ugrožava pravovremeno ukazivanje ljekarske pomoći pacijentima koji zavise od ljekara koji je pretrpio nasilje", ističe predsjednica SDMCG

8308 pregleda 16 komentar(a)
Milena Popović Samardžić, Foto: Luka Zeković
Milena Popović Samardžić, Foto: Luka Zeković

Milena Popović Samardžić, predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore, kazala je da zabrinjava što u praksi nije zaživjela primjena zakona koji napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći tretira kao krivično djelo, pošto je tužilaštvo najnoviji napad na ljekara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici kvalifikovalo tek kao nasilničko ponašanje.

Ukazala je, između ostalog, da napad na ljekara koji pruža ljekarsku pomoć dovodi do narušavanja procesa rada i ugrožava pravovremeno ukazivanje ljekarske pomoći pacijentima koji zavise od ljekara koji je pretrpio nasilje.

"Juče, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, dva mladića nasrnula su na dežurnog ljekara dok je ukazivao pomoć njihovom prijatelju. Ljekara koji je primio pacijente u pripitom stanju tokom svoje noćne smjene, znamo kao izuzetno strpljivog mladog čovjeka, besprekornih manira. Imala sam zadovoljstvo upoznati ga i sarađivati sa njim još dok je bio student. Potiče Iz ljekarske porodice, koja je dala u drugoj generaciji još tri ljekara crnogorskom zdravstvu", saopštila je Popović Samardžić.

Podsjeća da se prvi kontakt građana sa zdravstvenim sistemom često odvija preko Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. "To je dio sistema zdravstvene zaštite koji je izložen svemu što loš sistem proizvodi. Koliko god da ste dobri, koliko god da se trudite kao ljekar, na tom mjestu se nosite sa neuspjesima u organizacionoj strukturi, u vaspitanju, građanskom obrazovanju, sa neuspjesima koji su proizvodi nedostatka lične, ali i društvene odgovornosti, kulturoloških, ekonomskih, socijalnih i svih drugih poraza koje sistem stvara i stavlja vam na teret. Mnogo tereta za mlade ljude koji tek dolaze sa fakulteta u namjeri da budu od koristi svojoj zajednici", navodi ona.

Popović Samardžić ukazuje i da zdravstveni radnici u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć imaju ograničene resurse za rad i da, iako je Zakonom o hitnoj medicinskoj pomoći propisano da mogu pružiti sijaset zdravstvenih usluga, u praksi to izgleda drugačije. "Nezadovoljstvo koje stvara loš sistem, pacijenti iskaljuju na zdravstvenim radnicima koji ih dočekuju", kazala je ona.

Popović Samardžić podsjeća da, na predlog Sindikata doktora medicine, unazad godinu dana, „Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći“ naš zakon tretira kao krivično djelo.

"Zabrinjava što njegova primjena još uvijek nije zaživjela u praksi s obzirom da je osnovno državno tužilaštvo ovaj događaj kvalifikovalo kao nasilničko ponašanje, a ne kao 'Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći', član 152a. Time se svjesno zanemaruje svojstvo ljekara u ovoj situaciji, uprkos našoj dugogodišnjoj borbi za uvođenje ovog krivičnog djela. Napad na ljekara koji pruža ljekarsku pomoć dovodi do narušavanja procesa rada i ugrožava pravovremeno ukazivanje ljekarske pomoći pacijentima koji zavise od ljekara koji je pretrpio nasilje. 'Ukoliko ne kažnjavamo one koji su krivi, iskazujemo okrutnost prema onima koji su nevini'", dodaje predsjednica Sindikata.

Popović Samardžić je poručila da se mora "povući linija" pred eskalacijom nasilja u društvu i "anarhijom potpomognutom nedostatkom institucija u Crnoj Gori", te da se nezadovoljstvo mora artikulisati i rješavati institucionalno, a ne kroz samovlašće i destrukciju.

Bonus video: