Uginuli kamila, emu, noj... iz Pipera

U prihvatilištu za životinje nadomak Podgorice prijavljena smrt više životinja, među kojima i one sa CITES liste. Iz Uprave za veterinu “Vijestima” su rekli da vlasnik nije na vrijeme prijavio uginuća. Slučajem se bavi i tužilaštvo

59164 pregleda 39 komentar(a)
Iz prihvatilišta u Piperima, Foto: Prihvatilište Blizna
Iz prihvatilišta u Piperima, Foto: Prihvatilište Blizna

Četrnaest životinja, među kojima azijska dvogrba kamila, australijanski emu i afrički noj, uginulo je u prihvatilištu u selu Blizna, nadomak Podgorice, a vlasnik Miljan Miličković o tome je nadležne upoznao tek nakon gotovo mjesec. Životinje su pokopane i neškodljivo zbrinute u okviru imanja, a uzrok uginuća još nije poznat.

To su “Vijestima” kazali iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP). Rekli su i da je o svemu obaviješteno tužilaštvo.

”Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je sa slučajevima uginuća koji su se dogodili tokom decembra upoznata nakon gotovo mjesec, 10. 1. 2023. Odmah po dobijanju informacije u uginućima, preduzeto je sve kako bi se izvršila provjera informacije o uginuću životinja. Uginuće kamile, kao prvo u nizu, je odmah prijavljeno policiji i slučaj pokrenut u tužilaštvu istog dana. Nakon izlaska policije i angažmana sudskog vještaka veterinarske struke naloženo je da se izvrši obdukcija. Po završenom vještačenju i dobijenim rezultatima obdukcije, nalazi i mišljenje su predati tužilaštvu”, rekli su “Vijestima” iz Uprave na čijem je čelu Vladimir Đaković.

Rekli su i da je, prema informacijama dobijenim od veterinara koji je vršio obdukciju uginule kamile, isključena sumnja na zaraznu bolest, a odbačena je i sumnja na trovanje.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT), kako su rekli redakciji, o uginuću kamile obaviješteno je još u decembru, nakon čega je formiran i predmet.

”Povodom Vašeg pitanja, obavještavam da je 11. decembra 2022, dežurni državni tužilac obaviješten da je u Organizaciji za zaštitu životinja ‘Prihvatilište i oporavak životinja Crne Gore’, u selu Blizna, vlasništvo M. M, došlo do uginuća jedne životinje - dvogrbe kamile, stare oko 12 godina. Po nalogu državnog tužioca, iste večeri, izvršen je uviđaj u prisustvu policijskih službenika i vještaka veterinarske struke, dok je sjutradan izvršena obdukcija. Formirani predmet se nalazi u fazi izviđaja”, rekli su “Vijestima” iz ODT Podgorica.

Iz podgoričkog Tužilaštva rekli su i da u međuvremenu status predmeta o dešavanjima na imanju Miličkovića nije mijenjan.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kazali su i da su veterinarski inspektor i njihovi službenici nakon što su informisani o uginuću životinja, izvršili i neposredan pregled dijela imanja za koje Miličković ima privremenu dozvolu za zoološki vrt, te da je Miličković uginule životinje pokopao na posebnoj lokaciji u okviru imanja, koja je namijenjena za pokop.

”Napominjemo da ovaj zoološki vrt ima privremenu dozvolu Uprave za obavljanje djelatnosti i da je i do sada bio predmet nadzora i kontrole od strane Uprave. U okviru zoološkog vrta, što je propisana obaveza, na posebnoj lokaciji izgrađena je jama grobnica za neškodljivo uklanjanje uginulih životinja. Životinje su pokopane i neškodljivo zbrinute u navedenoj jami-grobnici”, rekli su iz Uprave.

Među uginulim životinjama su mužjak azijske dvogrbe kamile, dvije kune zlatice, australijski emu, afrički noj i evroazijski jazavac. Uginule životinje prethodno su prijavljene Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA), a vlasnik je, prema Zakonu o zaštiti prirode, bio u obavezi da o promjeni stanja Agenciju obavijesti “bez odlaganja”.

Zakon predviđa kaznu u iznosu 2.000 do 40.000 za pravno lice koje “bez odlaganja ne obavijesti organ uprave o svim promjenama i novim okolnostima koje utiču ili mogu uticati na validnost dozvole, a posebno ako se radi o uginuću primjerka životinjske vrste i/ili uništenju primjerka životinjske vrste”.

Među uginulim životinjama su i dva psa rase njemački špic, jedan jorkširski terijer, dvije vijetnamske svinje, ovan, afrička patuljasta koza i šetlandski poni. Njihovo uginuće, kako su rekli iz Uprave, Miličković nije bio u obavezi da prijavi Agenciji, ali je bio u obavezi da drugim institucijama prijavi promjenu zdravstvenog stanja i uginuća na gazdinstvu.

”Zakonska obaveza držaoca životinja jeste prijava svake promjene zdravstvenog stanja i uginuća na gazdinstvu. Imajući u vidu slučaj uginuća kamile procesuiran u tužilaštvu, kao i prijavljena uginuća vrsta sa CITES liste Agenciji i Upravi, ali i određene propuste u vidu neprijavljivanja uginulih jedinki ostalih vrsta (dva psa rase njemački špic, pas rase jorkširski terijer, dvije vijetnamske svinje, jedan ovan, jedna afrička patuljasta koza, jedan šetlandski poni) mjere će biti preduzete u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja”, rekli su iz Uprave “Vijestima”.

Prihvatilište i oporavak životinja nalazi se na dvadesetak kilometara od Podgorice. U opisu Fejsbuk stranice putem koje se promoviše njegov rad, navodi se da je osnovano kao nevladina i neprofitna organizacija, da se prostire na 12.000 kvadratnih metara livada, šuma i pašnjaka, da je sa radom počelo oktobra 2005, te da se “sa stručnim timom veterinara, istraživača i ljubitelja životinja uspješno bavi prihvatom i oporavkom životinja koje su u nevolji, povrijeđene, bez utočišta, zaplijenjene u krijumčarenju ili previše mlade i nejake da bi mogle da žive samostalno”.

Prihvatilište je otvoreno za posjete i životinje su u stalnom kontaktu sa ljudima. Iz Agencije su “Vijestima” ranije kazali da vlasniku Miljanu Miličkoviću nikad nisu izdali dozvolu za otvaranje i rad prihvatilišta, da on nikad nije ni tražio dozvolu za prihvatilište, već isključivo za držanje pojedinih životinjskih vrsta.

”U rješenju izdatom od ove Agencije, izričito je podvučeno da se životinje ne izlažu posjetiocima niti u komercijalne svrhe, a imamo saznanja da je sve to rađeno”, kazali su ranije iz EPA.

Na konkursu za finansiranje projekata NVO, u oblasti zaštita dobrobiti životinja, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove dodijelila je ranije NVO Prihvatilište i oporavak životinja 24.998 eura za projekat “Unapređenje uslova zaštite dobrobiti divljih i autohtonih životinjskih vrsta”.

Upitna dozvola za zoološki vrt

U vezi sa privremenom dozvolom za zoološki vrt, koju je Miličkoviću izdalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, iz Agencije za zaštitu životne sredine ranije su “Vijestima” rekli da ona nije mogla biti izdata bez njihovog prethodnog mišljenja.

”Ako je izdata, prekršen je Zakon o zaštiti prirode, čime su službeno lice i organ izdavanja napravili ozbiljan zakonski prekršaj, o čemu ćemo takođe obavijestiti inspekcije, čim dođemo u posjed istog”, rekli su ranije iz EPA.

Kako su nezvanično rekli iz Uprave, privremena dozvola za zoološki vrt Miličkoviću je istekla 31. decembra.

U Crnoj Gori, kako je o tome ranije javnost informisalo nekadašnje Ministarstvo održivog razvoja, postoji 14 lokacija koje se nazivaju zoološkim vrtovima.

Stručnjaci za sprovođenje CITES konvencije u jednom razgovoru za “Vijesti” rekli su da nijedna ne ispunjava uslove zoološkog vrta, onako kako to nalaže evropska zoo direktiva (1999/22/EC od 29. marta 1999). To, pored ostalog, znači da vode ažurnu evidenciju svih životinja, te da imaju edukativan karakter i pružaju informacije o vrstama i prirodnim staništima životinja koje izlažu.

NAPOMENA: U originalnoj verziji teksta bilo je navedeno da je jedan broj uginulih životinja sa CITES liste, što nije slučaj. Ne mijenja činjenicu da šest uginulih životinja spada u divlje i držalac podliježe nacionalnim propisima u pogledu njihovog držanja kako je to navedeno u tekstu.

Bonus video: