EPCG: Moguće poplave u Nikšićkom polju, zaštititi imovinu i ljude

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, naglašavaju iz EPCG, postoji realna opasnost da do preliva dođe tokom ove sedmice, u četvrtak ili najkasnije u petak

19684 pregleda 14 komentar(a)
Nikšićko polje (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Nikšićko polje (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Zbog velikog priliva vode u hidroenergetski sistem "Perućica" postoji realna opasnost od poplava u rejonu Budoških bara, oko kanala rijeke Zeta i na području nikšićkih naselja Straševina, Kličevo i Ozrinići.

To su saopštili iz Elektroprivrede Crne Gore, dodajući da akumulacije “Slano” i “Krupac” prelivaju, dok je dotok rijeke Zete 135 m3/s.

Dodaju i da nivo vode u retenziji Vrtac stalno raste, te da je jutros, u sedam sati, dostigao kotu 612,45 mnv, što je samo 1,55 metara do maksimalne kote prelivnih polja.

"U HE “Perućica” svakodnevno prate hidrološku situaciju, stanje akumulacija i dotoka, tako da su, juče, iz predostrošnosti podesili prelivne klapne na retenziji “Vrtac” na 613,75 mnv kako ne bi došlo do porasta kote iznad 614 mnv, što bi dovelo do plavljenja zemljišta i objekata po obroncima Vrtačkog jezera u mjesnoj zajednici Štedim", piše u saopštenju.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, naglašavaju iz EPCG, postoji realna opasnost da do preliva dođe tokom ove sedmice, u četvrtak ili najkasnije u petak.

"Pa upozoravamo mještane pomenutih naselja, kao i Direktorat za zaštitu i spašavanje, PJ Nikšić, da preduzmu neophodne korake na zaštiti imovine i ljudi na područjima koja gravitiraju hidroenergetskom sistemu u Nikšićkom polju", kazali su iz Eleketroprivrede.