Jovanović: Nismo željeli produženje v.d. stanja unedogled, već funkcionisanje do izbora VDT-a

Ona je to kazala govoreći na konferenciji Primjena strategije za istraživanje ratnih zločina Državnog tužilaštva Crne Gore

14339 pregleda 4 komentar(a)
Jovanović, Foto: Luka Zeković
Jovanović, Foto: Luka Zeković

Zbog utiska da se u dijelu javnosti ne tumači na pravi način inicijativa Tužilačkog savjeta koja je upućena Skupštini i Vladi Crne Gore, moram istaći da namjera tužilačkog savjeta nije ni bila da se ovom inicijativom v.d. stanje produži unedogled, već da se do izbora vrhovnog državnog tužioca obezbijedi kontinuitet u funkcionisanju institucije, saopštila je danas v.d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović.

Ona je to kazala govoreći na konferenciji Primjena strategije za istraživanje ratnih zločina Državnog tužilaštva Crne Gore, koju je organizovala Akcija za ljudska prava (HRA).

Jovanovićeva je istakla da se od kada je imenovana za vršiteljku dužnosti konstantno zalaže za izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu: "I u tom pogledu nema razlike u našim i stavovima međunarodnih partnera".

"Ni u manje zahtjevnim oblastima rezultati se ne mogu postići uz šestomjesečne promjene, a naročito ne ukoliko one izazivaju nesigurnost u instituciji. Upravo zbog toga Tužilački savjet je predao inicijativu, kako bi kroz taj mehanizam, a dok Skupština ne izabere VDT-a, obezbijedili kontinuitet i stabilnost u radu, a od poslanika i poslanica zavisi da li će v. d. mandat trajati 10 dana, šest mjeseci ili godinama", poručila je Jovanović.

"Nadam se da će u Skupštini biti razumijevanja za ovaj stav Tužilačkog savjeta izražen kroz našu inicijativu, za dalje jačanje institucije tužilaštva, a samim tim i za nastavak reformi koje smo započeli", dodala je.

Ona je, govoreći na konferenciji, apelovala na predstavnike građana u Skupštini da donesu odluku koja bi doprinijela nastavku započetih aktivnosti u državnom tužilaštvu, kao i revidiranju strategije za istraživanje ratnih zločina do koje bi došlo na osnovu analize postupanja Specijalnog državnog tužilaštva u predmetima ratnih zločina.

Izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević, kazala je da je izbor VDT-a u punom mandatu jedna od prvih preporuka njihovog Izvještaja.

Bonus video: