Perović dala sebi državni BMW

Istraživački centar MANS-a je otkrio i da je ASK nedavno na skupocjenom vozilu službene tablice zamijenio tzv. “civilnim”, čime je ono postalo manje upadljivo u svakodnevnoj upotrebi

39998 pregleda 167 komentar(a)
Automobil plaćen 35.000 eura, za praznike stizao i do Slovenije, Foto: MANS
Automobil plaćen 35.000 eura, za praznike stizao i do Slovenije, Foto: MANS

Nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nabavila luksuzno vozilo, direktorica Jelena Perović ga je sebi, posebnom odlukom, dodijelila na stalnu upotrebu (24 časa), iako na to, prema Vladinoj Uredbi o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, nije imala pravo.

Stalnu upotrebu službenog vozila obezbijedila je i za svoju pomoćnicu Ninu Paović, a dodijeljen joj je automobil koji je prije trgovine luksuznog BMW-a, koristila upravo Perović.

Do ovih, ali i niza drugih podataka koji ukazuju na zloupotrebu službenih vozila došao je Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a večeras objavila Televizija Vijesti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) MANS-u su odgovorili da nije rađena procjena bezbjednosti Perović, što je shodno Uredbi, uslov da bi mogla vozilo da koristi 24 sata.

Perović
Perovićfoto: Boris Pejović

ASK, navode iz MANS-a, posjeduje više putničkih vozila o čijoj upotrebi se vodi zvanična evidencija, ali se samo za BMW koji koristi direktorica ne navodi broj registarskih tablica.

Istraživački centar MANS-a je otkrio i da je ASK nedavno na skupocjenom BMW-u službene tablice zamijenio tzv. “civilnim” tablicama sa brojem PG KT 033, čime je ono postalo manje upadljivo u svakodnevnoj upotrebi.

BMW sa 'civilnim' tablicama
BMW sa "civilnim" tablicamafoto: MANS

”Ovdje govorimo o mnogo većem problemu od toga da je direktorica ASK-a prigrabila za sebe beneficije koje joj ne pripadaju. Ovakav odnos prema državnoj imovini zapravo pokazuje zbog čega u ovoj instituciji nisu bili u stanju da procesuiraju zloupotrebe državnih resursa i teško je očekivati da direktorica Agencije ispita privatno-službena putovanja u inostranstvo predsjednika države Mila Đukanovića ili premijera Dritana Abazovića, kada je i sama takav obrazac ponašanja usvojila kao prihvatljiv. Problem korupcije u Crnoj Gori je sistemske prirode i kao takav se mora rješavati kroz jačanje institucija u kojima nema mjesta za one kojima javni interes nije na prvom mjestu”, kazao je za “Vijesti” direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

Uredba propisuje da mogućnost stalnog korišćenja službenog vozila imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, vrhovni i specijalni državni tužilac, kao i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore definiše i da se stalna upotreba vozila može odobriti i osobama koje su pod posebnim mjerama zaštite, na osnovu procjene organa nadležnog za poslove bezbjednosti.

ASK službeno vozilo, Jelena Perovič službeno vozilo
foto: MANS

ASK je crni luksuzni BMW registarskih tablica PG CGL 48 kupio u martu prošle godine po cijeni od 35.000 eura, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, na kome se kao jedini ponuđač pojavila kompanija “Voli-Motors”, zvanični uvoznik marke BMW za Crnu Goru.

Međutim, na upit o tome da li je direktorica ASK-a štićena ličnost, da li je za nju rađena bezbjednosna procjena, iz MUP-a i ANB-a su odgovorili odrično.

ASK službeno vozilo, Jelena Perovič službeno vozilo
foto: MANS

”Sektor policije posebne namjene, shodno svojim nadležnostima, nije upućivao zahtjeve za izradu bezbjednosne procjene stepena ugoženosti Jelene Perović nadležnom organu Agenciji za nacionalnu bezbjednost, pa samim tim bezbjednosne procjene imenovane ne posjeduju. Takođe smo obaviješteni da direktorica ASK nema status štićene ličnosti”, navodi se u odgovoru MUP-a na pitanja MANS-a.

”Poštovani, shodno vašem aktu, obavještavamo vas da Agencija za nacionalnu bezbjednost nije vršila procjenu potrebe zaštite ličnosti za Jelenu Perović, direktoricu ASK”, kazali su MANS-u i u ANB-u.

Sjedište ANB-a
Sjedište ANB-afoto: Boris Pejović

Iz MANS-a kažu i da detalji iz tenderske dokumentacije upućuju da je model automobila izabran i prije tendera, jer se ponuda, u tehničkim specifikacijama, poklapa sa zahtjevima ASK-a.

Nakon tako nabavljenog vozila, direktorica ASK-a ga je posebnom odlukom dodijelila sebi na stalnu upotrebu mimo propisa. Za oko deset mjeseci koliko ima ovo vozilo na raspolaganju, direktorica ASK-a je BMW koristila kao privatno i nakon radnog vremena, a tokom vikenda je prelazila na stotine kilometara.

ASK službeno vozilo, Jelena Perovič službeno vozilo
foto: MANS

Podaci iz putnih naloga pokazuju i da je Perović službeni BMW koristila i za put do Slovenije gdje je otputovala 30. decembra prošle godine i tamo provela novogodišnje praznike. Nakon toga, BMW je putovao od Ljubljane do Beograda, da bi uoči božićnih praznika, vozilo bilo vraćeno u Crnu Goru.

ASK službeno vozilo, Jelena Perovič službeno vozilo
foto: MANS

Iz MANS-a su upozorili da se nastavlja urušavanje kredibiliteta institucije u koju bi građani trebalo da imaju najviše povjerenja kada je u pitanju borba protiv korupcije.

ASK službeno vozilo, Jelena Perovič službeno vozilo
foto: MANS

Paović ima tri automobila, dobila službeni na stalnu upotrebu

Perović je stalnu upotrebu službenog vozila obezbijedila i za svoju pomoćnicu Paović, kojoj je dodijeljen službeni terenac “nisan” X-trejl, sa registarskim tablicama PG CGE 23.

Nije poznato na osnovu kojih kriterijuma je Paovićka dobila stalnu upotrebu vozila, jer ne samo da nije štićena ličnost, već nije ni starješina organa.

Podaci iz evidencije imovine i prihoda Nine Paović pokazuju da pomoćnica direktorice ASK-a u svom vlasništvu ima čak tri automobila.

Bonus video: