ASK: Kampanja MANS-a protiv Perović je proziran pokušaj bacanja pijeska u oči

"Upravo kroz aktivnosti te radne grupe i najavljene izmjene Zakona, MANS želi sa političkim partnerima da upodobi Agenciju svojim potrebama, bira kadrove u njoj i pretvori je u oruđe za ostvarivanju sopstvenih interesa", navodi se u saopštenju ASK -a

12967 pregleda 52 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Antikorupcija.me
Ilustracija, Foto: Antikorupcija.me

Iz Agencije zaspriječavanje korupcije (ASK) su kazali da je kampanja koju MANS već dvije i po godine vodi protiv direktorice te Agencije Jelene Perović, proziran pokušaj bacanja pijeska u oči.

To se navodi u reagovanju ASK -a na navode koje je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) iznijela 31. januara na svim društvenim mrežama.

Iz ASK -a su kazali da je cilj očigledan, "predstaviti direktoricu nedostojnom funkcije koju obavlja, kako bi se to iskoristilo kao tobožnji argument u radu nezakonito obrazovane radne grupe za izmjenu Zakona o sprječavanju korupcije, u kojoj je zastupljena i ova NVO, a koja se nekim slučajem sastaje baš danas".

Povezani članci

31. Januar 2023.

Perović dala sebi državni BMW

Naglašavaju da upravo kroz aktivnosti te radne grupe i najavljene izmjene Zakona, MANS želi sa političkim partnerima da kako kažu, "upodobi Agenciju svojim potrebama, bira kadrove u njoj i pretvori je u oruđe za ostvarivanju sopstvenih interesa".

Dodaju da je tačno da ASK ima službene automobile bez registarskih oznaka CG ili MN.

"Razlog za takav postupak je logičan: regitarske oznake su promijenjene zbog prirode posla i zakonskih nadležnosti koje naša institucija ima", tvrde iz ASK -a.

Naglašavaju da je odluka kojom se Perovići i njenoj pomoćnici dodjeljuju na stalnu upotrebu službena vozila donijeta na osnovu "Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u Agenciji za sprječavanje korupcije", i "u potpunosti je zakonita i u skladu sa članom 7 tog propisa i članom 5 i 12 "Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore".

Dodaju da su pravilnik i putni nalozi dostupni na internet stranici Agencije, koja svoje djelovanje "zasniva na načelu transparentnosti".

"Da li se to može reći za MANS, koji korišćenjem pravnih praznina pribavlja za sebe enormnu finansijsku dobit na teret građana Crne Gore, a čija izvršna direktorica prikriva da je bila javna funkcionerka, kako bi izbjegla prijavljivanje imovine?", upitali su iz ASK -a.

Pitaju i da li će MANS koji se kako kažu toliko zalaže za transparentnost rada državnih institucija, "iste principe primijeniti i na sebi i otkriti koliko sredstava i iz kojih izvora izdvaja kako bi dobio ovoliki medijski prostor".

Iz ASK -a naglašavaju da bi nakon 22 godine radnog staža i 14 godina u obavljanju funkcija sudije, koruptivni obrasci ponašanja Perović bili primjetni po načinu donošenja odluka i njenom imovinskom stanju, koje je javno dostupno.

"To se ne može reći za imovinu čelnika MANS-a i sa njima povezanih lica, koja se brižljivo krije", tvrde iz ASK -a.

Traže da javnost prosudi koliku medijsku pažnju zaslužuje zakonski zasnovana upotreba službenih vozila i koliko je zapravo model BMW-a kako kažu, "nabavljen u zakonito sprovedenoj proceduri – luksuzan u poređenju sa milion eura uzetih za zloupotrebu prava proisteklih iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama i ostalih pozitivnih pravnih propisa, ili, na primjer, u odnosu na dva stana u zgradi Bemaxa".

Dodaju da je možda vrijeme da "Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost ispitaju određene segmente rada pojedinih pravnih lica", i da utvrde da li se "proklamovanom borbom za zaštitu javnog interesa maskira borba za sticanje profita i prikupljanje podataka radi njihovog nezakonitog korišćenja".

"Izvrtanje činjenica, proturanje svakojakih poluinformacija i konstruisanje navodnih afera svakako nijesu od javnog interesa", navodi se u saopštenju.

Dodaju da će uporno podnošenje krivičnih prijava i zahtjeva za pokretanje upravnih postupaka protiv Perović "zadovoljiti nečije trenutne ambicije", ali da će u konačnom ti slučajevi biti obustavljeni.

"Vjerujemo da i javnost prepoznaje svu licemjernost ovakvih saopštenja i "istraživačkog rada" zasnovanog, u stvari, samo na uvidu u podatke koje ASK čini javno dostupnim, i uočava stvarne namjere njihovih autora, kojima nije stalo do dobrobiti zajednice, već isključivo do svoje koristi", tvrde iz ASK -a.

"Iz obraćanja MANS -a je očigledno da se kretanje direktorice ASK prati i nezakonito snima, razumljiva je bojazan za njenu bezbjednost, o čemu namjeravamo da obavijestimo nadležne institucije", zaključili su iz ASK -a.

Bonus video: