Nacrt Odluke: Golišavi turisti u Budvi biće kažnjeni

Kao i u Splitu i Dubrovniku, lokalna uprava planira da turiste i mještane koji se budu kretali u zoni Starog grada i ulicama u kupaćem kostimu ili bez dijela odjeće, lokalna policija kazni 200 eura

24122 pregleda 52 komentar(a)
Zabraniće šetnju u kupaćim kostimima: Budva, Foto: Vuk Lajović
Zabraniće šetnju u kupaćim kostimima: Budva, Foto: Vuk Lajović

Turisti i mještani koji se budu kretali u zoni budvanskog Starog grada i ulicama u kupaćem kostimu ili bez dijela odjeće biće kažnjeni novčanim kaznama od 200 eura.

To se navodi u nacrtu Odluke o komunalnom redu, koja je prošla javnu raspravu, a zeleno svjetlo da bi stupila na snagu čeka od lokalnog parlamenta.

”Vijestima” su iz Sekretarijata za komunalno-stambene poslove saopštili da je nacrtom odluke u članu 39 stav 1 tačka 8 definisano da je zabranjeno hodanje u kupaćem kostimu ili bez dijela odjeće u zoni Starog grada i gradskim ulicama, osim u kupališnoj zoni.

”Članom 79 stav 2 propisao je da će se za sve prekršaje iz člana 79 stav 1 kazniti i odgovorno lice u pravnom licu odnosno privrednom društvu i fizičko lice u iznosu od 200 eura do 1.000 eura”, navodi se u pisanom odgovoru koji je dostavljen “Vijestima”.

Kako je pojašnjeno, nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organ za komunalne poslove, odnosno drugi organ lokalne uprave, ukoliko su ovom odlukom u njegovoj nadležnosti utvrđeni pojedini poslovi.

”Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši komunalna inspekcija. Obezbjeđenje komunalnog reda i komunalni nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši komunalni policajac”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Kada će se nacrt Odluke o komunalnom redu naći na skupštinskom zasjedanju još se ne zna, tako da od odluke Skupštine opštine i odborničkog saziva zavisi da li će i kada ova mjera biti uvedena.

Ukoliko bude aminovana, Budva će se pridružiti Splitu i Dubrovniku, koji su uveli kazne za golišave turiste. Naime, početkom ove godine u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu, u kojoj su za prekršioce propisane veće kazne, pa se može očekivati da ovog ljeta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih ulovi komunalni redar, slijedi kazna od 150 eura.

Splićane i njihove goste na ulicama će nadzirati 21 komunalni inspektor, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još njih 12.

Grad Dubrovnik od avgusta 2020. ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle godine su komunalnim inspektorima platili kazne od oko 130 eura.

Nacrt Olduke o komunalnom redu članom 39 propisuje da u cilju zaštite čistoće i obezbjeđenja komunalnog reda, pored zabrana propisanih Zakonom, na javnim površinama i površinama u javnom korišćenju zabranjuje izlivanje otpadnih voda, odlaganje komunalnog otpada (uključujući i kabasti otpad), zemlje, šuta i slično, kao i izlivanje masti, ulja, hemikalija i drugih štetnih materija iz ugostiteljskih i drugih objekata; cijepanje drva i slično; rasturanje reklamnih listića, objava i sličnih natpisa; pranje i/ili popravljanje vozila, ostavljanje olupina ili havarisanih plovila, plovila, kamp prikolica…

Zabranjeno je betoniranje i/ili popločavanje javnih površina, bez odobrenja odnosno prijave radova; postavljanje stvari i predmeta bez odobrenja nadležnog organa; nuđenje, nagovaranje i prodaja usluga smještaja; hodanje u kupaćem kostimu u zoni Starog grada i gradskim ulicama, osim u kupališnoj zoni; postavljanje uređaja za reprodukciju muzike sa zvučnim kutijama van poslovnog prostora, kao i u unutrašnjosti prozora i štokova (u zoni Starog grada) i)vožnja motornih vozila na javnim zelenim površinama, osim vozila koja se koriste za održavanje tih površina i/ili objekata i/ili urbanog mobilijara na tim površinama.

Zabranjeno je narušavanje komunalnog reda stvaranjem buke upotrebom mehaničkih uređaja i uređaja i opreme za hlađenje/grijanje odnosno ventilaciju iz ugostiteljskih objekata i objekata stambene i stambeno-poslovne namjene, suprotno odredbama Zakona.

Jedan od zahtjeva da se uvede ovakva mjera stigao je iz MZ “Gospoština” koji su tražili da se uvede zabrana hodanja u kupaćem kostimu ili bez dijela odjeće u Starom gradu i naselju Gospoština.

Bonus video: