Radović: Izbor Grdinića bio bi podrivanje napora ka ozdravljenju pravosuđa

"Pridružujem se apelu da SDT preispita brojna sporna postupanja sudije Grdinića, koja su zaintrigirala pažnju medijske, te strane i domaće stručne javnosti, kako bi i 'apelu' sudije u ovom smislu bilo udovoljeno", kazala je Radović

11685 pregleda 22 komentar(a)
Radović, Foto: Boris Pejović
Radović, Foto: Boris Pejović

Izbor sudije Mladena Grdinića za predsjednika Privrednog suda bio bi direktno podrivanje napora ka ozdravljenju pravosuđa i unaprjeđenju vladavine prava u Crnoj Gori, kazala je izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda i bivša viceguvernerka Centralne banke Irena Radović, u reagovanju na jučerašnju izjavu Grdinića.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Sudija Mladen Grdinić, reagujući na novinski tekst 'Mediji ga povezivali s Medenicom...' pomenuo je i moje ime, navodeći da je postupao i u mom predmetu protiv guvernera CBCG Radoja Žugića zbog čega je, pored ostalog, dobio 'odličnu ocjenu'. Sudija označen u medijima kao 'specialista za slučajeve Radoja Žugića' kod Osnovnog suda u Podgorici ovakvu ocjenu zaslužio je za sva tri slučaja gdje je Radoje Žugić bio zainteresovan za ishod spora - doktorata s nepostojećeg studija, tužbe zaposlenog CBCG I.J. protiv Žugića, kao i u mom slučaju.

"Simptomatično je da su po principu 'slučajne' dodjele predmeta tokom manje od dvije godine svi ovi premeti dodijeljeni baš ovom sudiji. A nesporno je da je u sva tri predmeta Grdinić presudio na način da bude minimizirana ili u cjelosti neutralisana šteta po Radoja Žugića.

"Upravo zbog prethodnog i očiglednog postupanja protivno zakonima i pravdi sudija Mladen Grdinić je postao glavni junak moje knjige 'Mobing u Crnoj Gori: o žrtvama, nasilnicima i njihovim moćnim zaštitnicima', koja je promovisana u julu 2022. godine.

"Vrlo je simptomatično da se ovaj pojedinac, kao ni brojni drugi, o čijim nepočinstvima sam u ovoj knjizi detaljno pisala, nijesu usudili da u proteklih 9 mjeseci pokušaju da ospore bilo koji činjenični navod.

"A navodi iz moje knjige, besplatno dostupne na društvenim mrežama, teško optužuju sudiju Grdinića kao vojnika i saučesnika Vesne Medenice, Radoja Žugića, porodica Đukanović i Vujanović, i Zorana Pažina koji su bili aktivno involvirani u teške opstrukcije Ustava i zakona i namještaljke u mom slučaju.

"Pozivam cjelokupnu zainteresovanu javnost, a posebno članove Sudskog Savjeta kojima sam, bez izuzetka uputila po primjerak moje knjige, da uvaže navode i prezentirane dokaze, koji daju snažan povod za ozbiljne sumje u etičnost i pristrasnost ovog sudije.

"Ovakve optužbe morale bi biti razlog za preispitivanje podobnosti za njegovo dalje obavljanje sudijske funkcije, a kamoli da takvo lice značajno napreduje u sudijskoj hijerarhiji i naslijedi Blaža Jovanića na poziciji predsjednika Privrednog suda.

"U svoju odbranu Grdinić poteže statistiku o presudama koje je donio i broju istih koje su potvrđene, svjestan, kao i cijela Crna Gora, da upravo ovakva statistika u najvećem broju slučajeva krije suštinu svega onoga što je poslušnički odrađivao, kako bi što prije napredovao i domogao se brojnih privilegija.

"A otkako ga je Vesna Medenica promovisala u sudiju Osnovnog suda, te nakon što ga je zadužila i mojim predmetom, Grdiniće je za kratko vijeme dobio stan pod privilegovanim uslovima, brojne apanaže i mjesto potpredsjednika Osnovnog suda u Podgorici - sve ovo svega par godina nakon imenovanja na sudijsku funkciju.

"Korupcija i zarobljene institucije (i pojedinci!) su ozbiljan problem našeg društva, a posebno su pogubne u sferi pravosuđa.

"Nadam se da Sudski savjet nije namjerno odabrao naredni ponedjeljak kao 'prikladan' dan za izbor Grdinića na čelo Privrednog suda, igrajući na kartu da je to dan nakon održanih predsjedničkih izbora, kada će sva pažnja javnosti biti fokusirana na sferu politike. Sa ciljem da se postigne da eventualna, ovako sporna, odluka prođe neopaženo.

"Zato apelujem na ministra pravde gospodina Kovača, koji je član Sudskog savjeta po funkciji, da iskoristi svoj institucionalni i svaki drugi uticaj da Sudski Savjet svojom eventualnom odlukom o izboru Mladena Grdinića ne učini da i poslije Jovanića imamo 'jovanića'.

"Takvo kadrovanje bilo bi direktno podrivanje napora ka ozdravljenju pravosuđa i unaprjeđenju vladavine prava u Crnoj Gori, kao ključnih izazova za ekonomski razvoj, dobrobit građana i članstvo Crne Gore u EU.

"Na kraju, pridružujem se apelu da SDT preispita brojna sporna postupanja sudije Grdinića, koja su zaintrigirala pažnju medijske, te strane i domaće stručne javnosti, kako bi i 'apelu' sudije u ovom smislu bilo udovoljeno.

"Napominjem da je moja knjiga Mobing u Crnoj Gori (1/233) (relayto.com) već dostavljena i Vrhovnom i Specijalnom državnom tužilaštvu, kako bih pospješila napore u tom pravcu", navodi Radović u reagovanju.

Bonus video: