Milatović: Izmjene Zakona o RTCG koje predviđaju smanjenje kriterijuma za izbor direktora vratiću Skupštini

"Na taj način, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, želim da pošaljem jasnu poruku da je prošlo vrijeme uticaja na uređivačku nezavisnost i samostalnost javnog servisa"

26440 pregleda 123 reakcija 32 komentar(a)
Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošu predsjednika Crne Gore
Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošu predsjednika Crne Gore

Izmjene Zakona o Radio televiziji Crne Gore (RTCG) koje predviđaju smanjenje kriterijuma za izbor direktora javnog servisa vratiću na ponovno odlučivanje Skupštini, saopštio je danas predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

"Na taj način, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, želim da pošaljem jasnu poruku da je prošlo vrijeme uticaja na uređivačku nezavisnost i samostalnost javnog servisa. Vodio sam se istim načelom i kada sam krajem prošle godine reagovao na pokušaj Vlade da zakonskim izmjenama oduzme finansijsku nezavisnost javnom servisu. Javni servis je javno dobro svih gradjanki i gradjana, a ne platforma za bilo kakve političke trgovine i partijska namještenja", napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks.

"Vijesti" su jutros objavile da će Ministarstvo evropskih poslova (MEP) danas Evropskoj komisiji (EK) proslijediti sve primjedbe iznijete na jučerašnjoj višesatnoj sjednici Vlade, na kojoj su doneseni zakoni koji bi trebalo da ubrzaju pregovore Crne Gore sa EU.

“Vijestima” je više izvora iz Vlade nezvanično kazalo da će nakon dobijanja odobrenja od EK te primjedbe biti pretočene u amandmane, koje izvršna vlast ima pravo da ugradi u tekstove propisa koji su juče usvojeni na sjednici, a koji će biti proslijeđeni parlamentu na izglasavanje.

Amandmani mogu biti podneseni do završetka rasprave u parlamentu. Kad se zakoni izglasaju, mogu se podnositi samo izmjene i dopune akata.

Vlada je usvojila set zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR). Radi se o medijskim zakonima i sistemskim zakonima u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Između ostalog, izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o Državnom tužilaštvu, Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Zakona o sudovima i Zakona o Centru za obuku u sudstvu i tužilaštvu.

Premijer Milojko Spajić rekao je sinoć da je usvajanjem predloga tih zakona postignut “veliki korak Crne Gore na putu ka EU”, te da se očekuje da ti zakonski tekstovi ubrzo odu u parlament.

“Nakon ove sjednice, što je do nas bilo, sve je urađeno”, rekao je Spajić na TVCG, odgovarajući na na pitanje koliko je Crna Gora bliže dobijanju IBAR-a.

Danas bi trebalo da bude održana sjednica kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojoj će poslanici dogovoriti kada će početi rasprava o IBAR zakonima.

Izvori “Vijesti” tvrde da su ministri na jučerašnjoj sjednici iznijeli pregršt primjedbi na račun gotovo svih predloženih zakona, a najviše na tekst izmjena Zakona o sprečavanju korupcije. Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i jedan broj ministara iz Demokratske Crne Gore - Dragan Krapović (odbrana), Tamara Vujović (kultura i mediji) i Danilo Šaranović (unutrašnji poslovi) izdvojili su mišljenje na amandmane na medijske zakone, u dijelu koji se tiče Javnog servisa.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, amandmani se odnose na to da se ne povećava broj članova Savjeta RTCG sa devet na 11, da se za direktora traži radno iskustvo od pet godina, umjesto deset kako piše u predloženom Nacrtu zakona, da skupštinski Administrativni odbor ima zadnju riječ koje NVO mogu da predlože članove Savjeta RTCG, a ne da to zavisi od broja relevantnih NVO koje su predložile kandidate.

Predloženo je i da RTCG-u ponovo omogući emitovanje reklama u prajm tajmu i da se komercijalnim televizijama poveća udio sopstvene produkcije na 30 odsto. Spajić je rekao da je taj procenat za komercijalne televizije smanjen na 25 odsto.

Bonus video: