80. godina "Jadrana": Najveći pomorski jubilej u novijoj istoriji Crne Gore

Nakon završetka generalnog remonta, Jadran će već dogodine isploviti prema Veneciji, Krfu i Bariju...
108 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 20:27h

Centralnom svečanošću kojoj su prisustvovale brojne visoke zvanice iz svijeta politike, diplomatije, biznisa i odbrane, večeras je u Tivtu završen niz manifestacija kojima je obilježena 80. godišnjica službe školskog broda MCG, jedrenjaka „Jadran“.

Proslava je počela defileom združenog odreda Bokeljske mornarice 809 iz Tivta i Kotora tivatskim ulicama u pratnji Gradske muzike. Kolona mornara i oficira u drevnim odorama ovog 12 vjekova starog udruženja bokeških pomoraca, stigla je na gradsku rivu Pine gdje su pred vezanim „Jadranom“ bili postrojeni pripadnici svih jedinica Mornarice, kao i Počasni odred MCG.

Po prvi put dvije su mornarice zajedno učestvovale u proslavi jednog pomorskog jubileja, a raport komandantu MCG, kapetanu bojnog broda Darku Vukoviću, pomalo nesigurno, predao je drugi major Bokeljske mornarice 809, Tripo Milošević.

Uslijedila je smotra postrojenih pripadnika dviju mornarica koju je u pratnji Vukovića, obavio predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, nakon čega su pripadnici Bokeljske mornarice iz starih pušaka-kremenjača ispalili počasni plotun i odigrali tradicionalno bokeško kolo.Za visoke zvanice na palubi „Jadrana“ priredjen je svečani koktel čiji je domaćin bio komandant jedrenjaka, poručnik bojnog broda Goran Pajović.

Proslavi je prisustvovao i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, Foto: Siniša Luković

Pozdravljajući okupljene medju kojima su bili predstavnici diplomatskog kora predvodjeni ambasadorima SAD Sju Kej Braun i Njemačke Piusom Fišerom, vojne atašee, te predstavnike Ministarstva odbrane, pomorske i turističke privrede, školstva i civilnih pomorskih vlasti, te penzionisane pripadnike mornarice i članovi nekadašnjih posada „Jadrana“ komandant MCG, kbb Darko Vuković, istakao je da je „Jadran“ ploveći spomenik naše tehničke kulture i pomorske tradicije i da je njegova 80-ta godišnjica „najznačajniji pomorski jubilej u novijoj istoriji Crne Gore“.

"Jadran je sigurno doplovio do svoje 80. godišnjice. Davno je krenuo na svoj veliki put edukovanja i stvaranja brojnih generacija mornaričkih oficira, podoficira i mornara koji je započeo još 16. jula, 1933. kada je iz Njemačke gdje je izgrađen, uplovio u Tivat kao svoju prvu luku. Nebrojene su luke i ljudi koji su se sreli na „Jadranovim“ palubama i nebrojene su milje koje su ostale u pjenušavoj brazdi za njegovom krmom. Teško je suditi koje je od njegovih brojnih krstarenja značajnije ali je jedno sigurno – „Jadran“ je ostao vjeran svojim univerzalnim vrijednostima škole pod jedrima", kazao je komandant MCG ističuči da „Jadran“ sada sve više služi i školovanju u praksi učenika i studenata civilnih pomorskih škola i fakulteta.

On je poručio da će nakon završetka generalnog remonta koji mu predstoji u narednih pola godine „Jadran“, već dogodine isploviti prema Veneciji, Krfu i Bariju, „a možda i Sočiju u Rusiji, Varni u Bugarskoj i Konstanci u Rumuniji".

Galerija

Bonus video: