93-godišnji Tomo pola godine živi u Baru, a pola u Honoluluu

Tomo Vukotić je penziju zaradio kao kamenorezac, radio je u Baru, Zagrebu, Lincu, Čikagu, Honoluluu...
352 pregleda 3 komentar(a)
Tomo Vukotić, Foto: Radomir Petrić
Tomo Vukotić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 13.06.2015. 19:33h

Tomo Vukotić je „bacio svu zimsku robu iz ormana“, pune četiri decenije Tomo, koji sada ima 93 godine, naizmjenično po pola godine živi u Honoluluu i u Baru. Veoma je vitalan, ne koristi ljekove, stalno je u pokretu i nesmetano prelazi put između Havaja i Crne Gore.

Tomo je najstariji pacijent barske stomatološke ordinacije Leković. U 93. godini, svi Tomovi zubi su, kako kaže u šali, „još uvijek njegovi“, a da bi to održao, nedavno je preletio pola svijeta!

“Prije mjesec dana Tomo je osjetio bol u zubu. Nije pošao da primi besplatnu pomoć u Vojnoj bonici u Honoluluu, gdje živi, već je pošao u rodni Bar, u kojem godinama koristi usluge iste ordinacije. Zub je trebalo da bude izvađen, međutim, on je insistirao da bude spašen, što je i učinjeno. Ove sedmice su obavljene sve neophodne intervencije i zub je ostao tamo gdje mu je mjesto na zadovoljstvo i pacijenta i osoblja ordinacije”, kazao je „Vijestima“ Tomov sinovac mr Ilija Vukotić.

Sjajno stanje svojih zuba, zaista neuobičajeno za ljude tog doba, Tomo pripisuje dejstvu nekoliko faktora.

“Vrlo bitan momenat je genetika, jer je moj otac Ilija umro u 96. godini sa svim svojim zubima. Važan faktor je i mediteranska ishrana, a imam i poseban recept održavanja zuba-umjesto kaladontom, perem ih isključivo sapunom za ruke!”, saopštio je Tomo.

Rodom iz Zubaca, Tomo od 1943. živi van Bara, a najduže u SAD čiji je državljanin i gdje je i zaradio penziju kao vrsni majstor kamenorezac. Njegovo dlijeto klesalo je kamen od Bara, Zagreba i Linca do Čikaga, San Franciska i Havajskog arhipelaga. Autor je oltara u najvećim katoličkim crkvama i katedralama u Čikagu, brojnih vodoskoka, fontana... Od svih Tomovih rukotvorina, posebne uspomene priziva rimska kada koju je uradio po specijalnom zahtjevu gazde „Plejboja“ Hjua Hefnera u njegovoj veličanstvenoj čikaškoj rezidenciji.

Bonus video: