Aco Đukanović blokirao Šarićev hotel i zgradu

Riječ je o dugu koji najkasnije do 2028. Đukanovićevoj banci treba da vrati firma “Tera ing”, Šarićevog bliskog prijatelja i poslovnog partnera Jovice Lončara
28164 pregleda 11 komentar(a)
Hotel Max prestige, Foto: Vuk Lajović
Hotel Max prestige, Foto: Vuk Lajović

Prva banka Aca Đukanovića blokirala je dvospratnu zgradu u centru Pljevalja, vlasništvo “Mat company“ i budvanski hotel “Max prestige“, nekretnine koje se povezuju sa Pljavljakom Duškom Šarićem, zbog duga od 2,2 miliona eura.

Riječ je o dugu koji najkasnije do 2028. Đukanovićevoj banci treba da vrati firma “Tera ing”, Šarićevog bliskog prijatelja i poslovnog partnera Jovice Lončara.

“Hipoteka u korist Prve banke radi duga Tera ing DOO Pljevlja od 2.249.319,55 eura sa krajnjim rokom otplate do 16. jula 2028“, navodi se u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Tereti u katastarsku evidneciju na dvosporatnu poslovnu zgradu i jednospratnu pomoćnu zgradu u Ulici Vuka Kneževića u Pljevljima upisani su 16. decembra, a tri dana kasnije i na hotel “Max prestige“, vlasništvo istoimene firme Bojana Stanojkovića, kojeg mediji povezuju sa Duškovim starijim bratom Darkom Šarićem, nepravosnažno osuđenim u Srbiji na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

Prva banka je u avgustu ponovo preuzela na sebe naplatu milionskog duga “Tera ing”, nakon što je zaključila ugovor sa češkom firmom “Rahika uno” koja je proteklih sedam godina pod hipotekom držala imovinu Šarićevih kompanija.

“Tera ing”, kako piše u Centralnom registru, osnovala je pljevaljska firma “Mat company”, a Jovica Lončar je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik.

Sa druge strane, “Mat company” je osnovao Lončar i američka firma “Mateniko LLC”. “Rahika uno“ je prije tri godine preuzela na sebe potraživanja češke firme “Lunez one“, koja je još 2012. otkupila od Prve banke dug od 3,12 miliona eura “Tera ing“. Tada je kao zalog data imovina “Mat company“.

Avo Đukanović
Aco Đukanović(Foto: Zoran Đurić)

Mediji su ranije objavili da je Prva banka u decembru 2012. sa firmom “Lunez one“ potpisala ugovor o ustupanju kreditnih potraživanja kojim je precizirano da Česi za 7.778.426 eura otkupljuju dugove ukupno vrijedne oko 15 miliona eura. Ugovorom se “Lunez one“ obavezala da preuzme “Tera ing” i firmu “Max prestige” koja gazduje istoimenim hotelom u Budvi.

Imovina firmi “Tera ing” i “Mat company” godinama je bila pod blokadom države zbog sudskog procesa koji se vodio protiv Šarića i Lončara. Nakon punih sedam godina, 17. maja prošle godine, imovina je vraćena Dušku Šariću i Lončaru, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona eura stečenih prodajom narkotika. Vrhovni sud potvrdio je presudu Apelacionog koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe...

Šariću i Lončaru vratićeno je zemljište u Pljevljima, površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smještene diskoteka “Municipium S”, kafić “4 sobe” i benzinska stanica “Mat petrol”, u sklopu koje je zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafe-barom i pratećim sadržajima...

Vraćene su im i stambene jedinice od ukupno 2.194 kvadrata, zemljište od 2.683 kvadrata i stanovi površine 149 metara kvadratnih.

Bonus video: