Ada opet poluostrvo, čeka se "Cijevna"

Direktor Uprave za vode Damir Gutić kazao je da će službe interventno reagovati već danas ili sjutra
141 pregleda 0 komentar(a)
Bojana, Foto: Ul-info.com
Bojana, Foto: Ul-info.com
Ažurirano: 20.11.2017. 19:20h

Ušće zapadnog rukavca Bojane od juče je opet zatvoreno što je Adu, treći put u poslednja četiri mjeseca, pješčanim sprudom povezalo sa Velikom plažom i pretvorilo u polustrvo. Kao i prethodna dva puta, uzroci dominantno leže u niskom vodostaju Skadarskog jezera, odakle Bojana ističe, slabijem prilivu vode iz pritoke Drim i kontinuiranoj nebrizi lokalnih a prije svega državnih službi u rješavanju tog problema.

Direktor Uprave za vode Damir Gutić kazao je da će službe interventno reagovati već danas ili sjutra.

"Radovi na pročišćavanju račve počinju oko prvog decembra ali zbog novonastalih okolnosti već danas ili sjutra počećemo otvaranje i produbljivanje ušća", kazao je Gutić Vijestima. Dodao je da bez regulisanja stanja na račvi nema dugoročnog rješenja za problem koji već mjesecima zapadni rukavac Bojane, pretvara u polustajaću a u ekstremnim uslovima kao prethodnog vikenda, i u stajaću vodu.

Na nedavnom javnom oglasu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uklanjanje i kupovinu viška materijala iz prostora desnog rukavca rijeke Bojane, pobijedila je podgorička firma Cijevna komerc.

"Oni su pobijedili sa ponudom za uklanjanje viška materijala iz desnog rukavca rijeke i radovi počinju za deset dana. Za kupovinu pijeska, javni oglas biće uskoro opet raspisan", kazao je Gutić.

U skladu sa Projektom održavanja protočnosti desnog rukavca rijeke Bojane, količina materijala koju treba ukloniti sa račve i ušća, iznosi oko 260 hiljada kubika.

Za otvaranje zapadnog ušća rijeke Bojane u more u prerthodna dva puta, sredinom avgusta i krajem septembra, Morsko dobro izdvojilo je 25.200 eura.

U oba navrata ušće je bilo potpuno zatvoreno i to je prvi put u skoro 140 godina postojanja da je Ada, makar i nakratko, bila poluostrvo.

Eksperti su davno upozorili da je kopanje na ušću kratkoročno rješenje te da je glavni problem na račvi.

Bonus video: