Adoc traži od Montefarma: Ne radite ništa do odluke suda

Kompanija “Adoc” iz Beograda podnijela je dvije tužbe
55 pregleda 0 komentar(a)
apoteka, Foto: Boris Pejović
apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2015. 19:11h

Beogradska kompanija “Adoc”, koja tvrdi da je diskriminisana na godišnjem tenderu za nabavku ljekova, zatražila je juče od Montefarma da zaustavi postupak, do pravosnažnosti odluka Upravnog suda.

Kompanija je Upravnom sudu podnijela tužbu protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, koja je 4. decembra odbila njihovu žalbu na tendersku dokumentaciju Montefarma.

“Adoc” je Upravnom sudu podnio i tužbu protiv zaključka Komisije od 18. decembra, kojim je odbačena njihova žalba i nije, kako tvrde, ostavljen uobičajeni rok za uplatu naknade za vođenje žalbenog postupka.

“Predmetno postupanje Montefarma nije moglo biti učinjeno bez umišljaja, jer skrivanje i-mejl korespondencije koja sadrži konkretne sugestije za izradu tenderske dokumentacije po navedenom javnom pozivu i sve relevantne parametre, u krajnjem se odražavaju na davanje ponuda. Ovo je klasičan primjer favorizovanja (od naručioca) privrednih subjekata koja su posredno ili neposredno uticala na izradu tenderske dokumentacije“, navode iz kompanije u najnovijem obraćanju “Montefarmu”.

Državna apotrekarska ustanova ponude za nabavku ljekova, vrijedne ukupno 15,77 miliona eura, obavila je 18. decembra.

Ako ne bude prekinut postupak, ugovor sa najpovoljnijim ponuđačima trebalo bi da bude zaključen do kraja januara.

Iz “Adoca” su istakli da je, saglasno Zakonu o upravnom sporu, “Montefarm organ koji vodi konkretan postupak, pa je nužno da se on obustavi, kako ne bi bila nanijeta nenadoknadiva šteta ovom i drugim potencijalnim, savjesnim ponuđačima“.

Kompanija se u žalbi Državnoj komisiji, a potom i u tužbi Upravnom sudu, pozvala na kršenja Zakona o javnim nabavkama, jer je, kako su naveli, Montefarm o procijenjenim vrijednostima cijena i količinama ljekova mejlom upoznao samo dio dobavljača, ali ne i njih.

Bonus video: