Advokati: Izjavama Čarapić pritiska sud i vrijeđa elementarna prava

Branioci okrivljenih su neprijatno iznenađeni izjašnjenjem Čarapić i isto doživljavaju kao pritisak na sud u predmetu koji nije okončan
0 komentar(a)
Ranka Čarapić, Raško Konjević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ranka Čarapić, Raško Konjević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.05.2013. 13:36h

Povodom teksta u "Vijestima" pod naslovom ”Ako Zavala padne, sve pada u vodu”, reagovali su branioci okrivljenih u tom predmetu Zdravko N. Begović i Dragoljub Đukanović.

U reagovanju podsjećaju na riječi odlazeće vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije, na kojoj je uputila niz kritika na račun sudstva.

"Istakla je da će "ukoliko Vrhovni sud ne obori odluku Apelacionog suda u slučaju Zavale, to biti opasno za sve buduće slučajeve i da će rezultati u borbi protiv korupcije biti ravni nuli, te da će time ogroman rad tužilaštva pasti u vodu".

Branioci okrivljenih u ovom predmetu su vrlo neprijatno iznenađeni ovakvim izjašnjenjem gospođe Ranke Čarapić i isto doživljavaju kao pritisak na sud u predmetu koji nije pravosnažno okončan.

Važećim Zakonikom o krivičnom postupku i to članom 3 ovog Zakonika određeno je da se svako smatra nevinim, dok se njegova krivica za krivično djelo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda, dok je stavom 2 istog člana određeno da su državni mediji, udruženje građana, javne ličnosti i druga lica, dužni da se pridržavaju tih pravila i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, pravo okrivljenog i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti. Apsolutno smo ubijeđeni da se o svakom predmetu može i mora raspravljati isključivo u sudnici, te da ovakve izjave vrijeđaju elementarna ljudska prava, zagarantovana Ustavom i zakonom”, piše u reagovanju Begovića i Đukanovića.

Bonus video: