Advokati: Puletića osudili i prije početka suđenja

Puletićevi advokati Vladan Đuranović i Nikola Strugar tvrde da se vrši nezapamćeni pritisak kako na sud tako i na upravu Bolnice u cilju da se oteža njegov položaj
171 pregleda 14 komentar(a)
Zvonko Puletić, Foto: Savo Prelević
Zvonko Puletić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2015. 18:45h

Jedan od roditelja beba inficiranih u bjelopoljskoj Bolnici u novembru prošle godine, Predrag Karišik, najavio je da će roditelji podnijeti prijave protiv menadžmenta te ustanove, ministara zdravlja i rada, Zorice Kovačević i Budimira Šegrta ukoliko do kraja sedmice ne suspenduju ljekare, koji su, poslije više prekida, ponovo vraćeni na posao.

Oni su ministarki Kovačević uputili dopis zbog kršenja zakona o radu, tražeći suspenzije.

Bivši direktor Bolnice Tomislav Jeremić, načelnici ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić, Neonatologije Haka Tahirović i pedijatrica Jela Cimbaljević optuženi su za teška djela protiv zdravlja ljudi.

Zbog infekcije beba u novembru prošle godine, od kojih je jedna umrla na Kliničkom centru Crne Gore, suđenje ljekarima pred vijećem sudije Vidomira Boškovića u Višem sudu počinje 6. jula.

Reagujući na predlog da se dr Puletić udalji sa posla, njegovi advokati Vladan Đuranović i Nikola Strugar u saopštenju dostavljeno medijima tvrde da se vrši nezapamćeni pritisak kako na sud tako i na upravu Bolnice u cilju da se oteža njegov položaj i izdejstvuje osuđujuća presuda protiv njega njega.

„Zvonko Puletić je ljekar sa dugogodišnjim iskustvom, sa bezbroj intervencija i čovjek koji je, da tako kažemo, primio na ruke mnogo građana Bijelog Polja. Jednom riječju, čovjek u kojeg se imalo, ima i, sigurni smo, imaće apsolutno povjerenje. Nijesmo došli do podatka da je bilo ko od pacijenata, i nakon ovog slučaja, odbio da mu ljekarsku zaštitu i pomoć pruža Zvonko Puletić. Naprotiv“, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Obrana Puletića ističe da ocjenu o eventualnoj krivici Zvonka Puletića treba da donese sud, i to u postupku u kojem Zvonko Puletić ima, ili bi barem trebalo da ima, sva prava koja mu Zakon garantuje a jedno od tih prava je i pretpostavka nevinosti.

„Ne samo da na to ima pravo, nego je to svojim radom i ponašanjem i zaslužio. Ako Sud nađe da je kriv, utvrdiće mjeru njegove odgovornosti i niko drugi nema pravo da to radi. Svaka unaprijed izrečena javna osuda je pritisak na Sud i pokušaj da se kod Suda izdejstvuje osuđujuća presuda mimo postupka, mimo dokaza i mimo onoga što Zvonko Puletić ima da kaže u svoju odbranu, navodi se u saopštenju.

Ističe se da insistiranje na udaljenju sa rada je upravo takav pritisak a istovremeno i dovođenje Zvonka Puletića u podređeni položaj da unaprijed trpi posledice krivičnog postupka.

"Njegovim udaljenjem kao i udaljenjem ostalih optuženih sa rada, postići će se jedino da se oslabi vršenje zdravstvenih usluga u Bijelom Polju i da oni kojima je medicinska pomoć potrebna do nje dođu teže. Osim ako neko ne misli da Bijelo Polje i Crna Gora imaju toliko sposobnih i iskusnih ljekara koji su u svakom momentu spremni da zamijene Zvonka Puletića i ostale optužene. Istrajavanje u ovakvim zahtjevima, prijetnjama podnošenjem krivičnih prijava protiv lica koje treba da odluče o ovakvom zahtjevu stvara se u okruženju psihoza neprijateljstva prema optuženima i to bez obzira na posledice koje nijesu ograničene samo na Zvonka Puletića i ostale optužene. Ovo posebno kada se ima u vidu da je istraga završena i da Zvonko Puletić, sve i da hoće, vršenjem radnih dužnosti ne može učiniti ništa da na bilo koji način izbjegne ili umanji eventualnu krivičnu odgovornost. Ono što se može, on je već dokazao svojim dosadašnjim radom", navodi se u saopštenju advokata Đukanovića i Strugara.

Oni ističu da ovo nije prvi put da se u ovom postupku utiče na javnost i na sud i dodaju da se objavljivani komentari pojedinih nalaza koji tek treba da budu ispitani na sudu i da su već objavljeni neistiniti podaci o navodnom prikrivanju imovnog stanja od strane Zvonka Puletića.

„Dakle, sve se čini da se ugledan i cijenjen čovjek predstavi maltene kao kriminalac odnosno kao ličnost kojoj se može lako pripisati i vršenje krivičnog djela za koje je optužen. Svrha privremenog udaljenja sa rada nije i ne smije biti osuda, posebno ne kazna prije odluke Suda a u ovom slučaju ne vidimo drugi razlog za ovakve inicijative. Zvonko Puletić je na raspolaganju sudu i svim drugim organima koji mogu biti uključeni u ovaj postupak. Tako će biti i dalje, bez obzira na to da li radi i ne radi. Tako bi bilo i bez pritvora u kojem je bio- pritvora čija je opravdanost u najmanju ruku sporna bilo ili ne bilo žalbe na taj pritvor. Ako je Zvonko Puletić kriv za djelo koje mu je stavljeno na teret snosiće sankciju koju utvrdi sud. Napominjemo da je osnovna svrha Zakonika o krivičnom postupku prije svega da ''...niko nevin ne bude osuđen...'' te da svako ko je optužen ima garancije da će se krivični postupak voditi u skladu sa ovim načelom. Ovaj zakon obavezuje ili bi trebalo da obavezuje svakog. Stoga apelujemo da se poštuje dostojanstvo svih učesnika u postupku pa i Zvonka Puletića i da se ostavi sudu da bez pritisaka i bez stvaranja iskrivljenih slika u javnosti donese odluku“, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

Bonus video: