Advokati sa sjevera CG: Vrhovni sud radi po diktatu finansijskih moćnika

„Kap je prelila čašu posljednjim stavom Vrhovnog suda kada su od nezakonitih i protivpravnih postupanja abolirane mikrokreditne organizacije. Stav se čekao četiri mjeseca i zauzet je po diktatu moćnika, mimo zakonskog utemeljenja“, kazao je advokat iz Berana Dušan Labudović
776 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2016. 19:27h

Advokati sa sjevera Crne Gore izrazili su protest zbog takozvanih stavova Vrhovnog suda kojim se, kako su kazali, pokrivaju nezakonita postupanja državnih organa i privrednih subjekata.

Oni su danas na konferenciji za novinare koju su organizovali u Beranama optužili Vhovni sud da radi po diktatu finansijskih moćnika.

„Kap je prelila čašu posljednjim stavom Vrhovnog suda kada su od nezakonitih i protivpravnih postupanja abolirane mikrokreditne organizacije. Stav se čekao četiri mjeseca i zauzet je po diktatu moćnika, mimo zakonskog utemeljenja“, kazao je advokat iz Berana Dušan Labudović.

On je kazao da će sa ovim stavovima upoznati Skupštinu Crne Gore i međunarodne ekpserte koji prate implementaciju poglavlja 23 i 24, odnosno rad pravosuđa u Crnoj Gori.

„Ovakvim stavovima, i nekim ranije donešenim, direktno se krše elementarna građanska prava ljudi koji žele da svoja elementarna prava ostvare pred osnovnim sudovima, smatrajući da je zakon iznad i stavova Vrhovnog suda i Višeg suda. Međutim, u konkretnom slučaju je kao i ranije Vrhovni sud svojim stavovima, suprotnim zakonu, počinio nasilje nad odlukama koje su donešene u istim ovakvim predmetima, koje su sada poništene i moraće ponovo da se sudi po ovakvim stavovima Vrhovnog suda“, objasnio je Labudović.

On je rekao da su iz tih razloga građani po drugi put oštećeni.

„Prvi put kada su vratili nezakonito obračunate kamate, a sada kada će morati da plate troškove mikrokreditnim organizacijama koje su mimo regularnih postupaka uspjele da ostvare neka svoja prava. Mikrokreditne organizacije su preko stava Vrhovnog suda uspjele u ovim sporovima i ako zakon govori drugačije“ , kazao je Labudović.

Član Advokatske komore Crne Gore Drago Pantović je kazao da iz ovog slijedi da građani nijesu isti pred zakonima.

„Vrhovni sud ovakvim stavovima uvodi pravnu nesigurnost u nejednakom postupanju. Ovakvih stavova Vrhovnog suda bilo je više, šest ili sedam, koji su bili sporni u proteklom periodu i mi ćemo se i o tome izjasniti“, kazao je Pantović.

Advokat Nikola Bulatović je stav Vrhovnog suda nazvao „famoznim“.

„Indikativno kod ovakvog stava je u principu je što Vrhovni sud nije rekao ništa novo. On se pozvao na jedan način obračunavanja kamata koji se ne pominje apsolutno nigdje u predmetnim ugovorima. Ali u obrazloženju ovog stava je na suptilan način provučeno nešto što je u direktnoj suprotnosti sa odlukama i metodama metodologije. Postavlja se pitanje da li će građani koji su već jednom oštećeni u ovim kreditima, još jednom plaćati trošove“, rekao je Bulatović.

On je dodao da su advokati osnovim sudovima u Beranama i Bijelom Polju predali dopise u kojima su zatražili pojašnjenje stava Vrhovnog suda.

Advokati sa sjevera tvrde da osnovni sudovi i Viši sud moraju ćutati, bez obzira što su ranije odlučili suprotno stavu Vrhovng suda.

„Ovo nije prvi put da osnovni sudovi i Viši sud u Bijelom Polju budu poniženi jednostranim aktom najviše instance. Jerovatno će ubuduće morati zatražiti stavove prije donošenja odluka, jer Vrhovni sud „čita“ neke druge knjige, tumači druge zakone i donosi odluke kojima se mora zaštiti nečiji kapiutal stečen na nezakonit način“ ,stoji u dopisu koji će advokati sa sjevera uputiti Skupštini Crne Gore i međunarodnim institucijama i posmatračima koji prate rad pravosuđa u našoj državi.

Galerija

Bonus video: