Adžić: Ovaj posao je moj do 2020. godine

"Neću konkurisati na drugi posao u državnoj upravi, jer mjesto direktora novim aktom o sistematizaciji nije ukinuto"
235 pregleda 12 komentar(a)
Novak Adžić, Foto: Savo Prelević
Novak Adžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.05.2017. 19:01h

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Novak Adžić najavio je tužbu protiv države ukoliko bude smijenjen prije isteka mandata, 2020 . godine.

“Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave Vlade Crne Gore izvršeno je pravno nasilje nad Zavodom, kao uspješnom institucijom u sistemu državne uprave Crne Gore, a sve radi političkog obračuna sa mnom, kako bi me nezakonito smijenili", kazao je Adžić "Vijestima".

Vlada Crne Gore je donijela uredbu na osnovu koje Zavod više nije samostalan državni organi, već se podvodi pod Ministarstvo ekonomije. Adžić tvrdi da se na ovaj način Vlada obračunava sa preostalim kadrovima Socijaldemokratske partije (SDP) i da ova uredba znači njegovu smjenu.

Takođe tvrdi da taj dokument derogira i krši norme Pariske konvencije, koja propisuje da takav organ treba biti nezavisan.

"Crna Gora je, postupajući u skladu sa odredbom člana 12 Pariske konvencije, koja propisuje da se svaka zemlja Unije obavezuje da ustanovi posebnu upravu za industrijsku svojinu i centralu za obavještenje javnosti o patentima, modelima za iskorišćavanje, industrijskim uzorcima ili modelima i fabričkim ili trgovačkim žigovima, uspostavila Zavod, kao poseban organ,” podsjeća Adžić.

On navodi da je to slučaj sa svim zemljama regiona, EU i skoro svima zemljama svijeta. One su, navodi, donijele zakone koji su utemeljeni na tome da Zavod, postupa kao samostalni or“gan u vođenju upravnog postupka priznavanja prava, kao i “procesnih radnji u pogledu ravnih ljekova”. Ovom uredbom sve se to derogira i krše norme i ratio legis iste konvencije", naveo je Adžić.

On je pojasnio da nije ispunjen nijedan zakonski uslov za prestanak njegovog mandata, koji je otpočeo nakon sprovedenog javnog konkursa i završava se 28. maja 2020 . godine.

"Činjenice su sljedeće: mandat mi nije istekao, nijesam podnio zahtjev za prestanak mandata, ne prestaje mi radni odnos, nije ispunjen nijedan uslov koji definiše član 133 za prestanak mog mandata, odnosno državni organ nije ukinut u kojem vršim poslove direktora, nije ukinut nijedan dio poslova Zavoda, koje ne preuzima Ministarstvo ekonomije i nije ukinuto mjesto direktora novim aktom o sistematizaciji”, pojasnio je Adžić.

Istakao je i da nije osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora, niti za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti, kao i da mu nije izrečena disciplinska mjera prestanka radnog odnosa.

Tvrdi da neće konkurisati na drugi posao u državnoj upravi jer je punopravnom mandatu direktora Zavoda, organa koji nije ukinut, đe nije ukinut ni dio poslova, kao ni moje radno mjesto direktora, kako propisuje odredba člana 133 Zakona.

"Odluka Vlade koja bi to učinila je skroz nezakonita. I isto tako Ministarstva ekonomije, koje bi, kad se uskoro desi, postupilo po njoj i izvršilo je. No, žaliću se i suditi, na to pravno nasilje", pojasnio je.

Adžić je istakao da, ukoliko bi Vlada donijela rješenje o njegovom razriješenju, time bi se izvršio politički obračun sa svim kadrovima opozicije i na jasan način pokazala namjera i praksa, a to je da direktori državnih organa mogu biti samo lica iz partija na vlasti.

Racionalizuju državnu upravu, a dodali tri načelnička mjesta

Adžić tvrdi da premijer Duško Marković nije odgovorio na njegovo otvoreno pismo, osim što je javno komentarisao da nije riječ o smjeni već o racionalizaciji državne Uprave.

“Ovu njegovu javnu riječ demantuje nova sistematizacija Ministarstva ekonomije, koja je zadržala ranije utvrđena radna mjesta Zavoda i dodala tri nova načelnička mjesta. Toliko o racionalizaciji javne uprave. Ne radi se, ovdje, ni o jednom ni o drugom, već se radi o tome da se uništi Zavod za intelektualnu svojinu i da se prosipaju fantazije i prodaju Potemkinova sela, samo zato da bi me Markovićeva Vlada, pravnim nasiljem, a zbog političkog progona, smijenila i Zavod pretvorila, neprirodno i nefunkcionalno, u prirepak Ministarsta ekonomije”, ocijenio je Adžić.

Marković je tada kazao da se Adžić poistovijetio sa institucijom, što, kako tvrdi Adžić, nije tačno.

Bonus video: