Adžović ocjenjuje da trpi lični animozitet: Nude ugovor na određeno nakon 14 godina

“Ne postoji potreba za nastavnikom muzičkog vaspitanja u punoj normi”, saopšteno je iz OŠ “Zarija Vujošević ”
571 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Zarija Vujošević, Foto: Privatna arhiva
OŠ Zarija Vujošević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.01.2018. 20:54h

Iako u OŠ „Zarija Vujošević” iz Mataguža predaje već 14 godina, profesor muzičkog Senad Adžović ne može da ostvari pravo da mu ta ustanova bude matična. Adžović je stalno zaposlen u tuškoj Gimnaziji „25. maj”, a sporazum o preuzimanju nastavnika na, kako stoji u dokumentu, na (ne)određeno vrijeme sa OŠ.

„Zarija Vujošević” potpisao je u januaru 2004. godne.

Kako se broj časova u gimnaziji stalno smanjuje, Adžović je u septembru od uprave škole iz Mataguža zatražio da mu ta ustanova bude matična. Matična škola je ona u kojoj se ostvaruju prava iz radnog odnosa (obračun zarada, bolovanje,...), dok nastavnici nedjeljnu normu časova mogu dopunjavati, shodno sporazumu o preuzimanju, i u drugim školama.

Umjesto odgovora na inicijativu, iz škole u Matagužima, u kojoj ima 11 časova sedmično, ponuđeno mu je da potpiše ugovor o radu na određeno vrijeme i to do 31. avgusta 2018. Sa pristizanjem ove ponude, tvrdi profesor Adžović, počeli su i problemi - nestaju dokumenti iz njegovog personalnog dosijea u OŠ „Zarija Vujošević”, a sumnja i na lični animozitet direktora škole Gorana Peličića prema njemu.

„Prema Sporazumu o preuzimanju nastavnika na određeno vrijeme, prava iz radnog odnosa nijesu ugrožena već su u skladu sa zakonskom regulativom - Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju. Takođe, Ministarstvo prosvjete je uradilo Rješenje o utvrđivanju liste nastavnika koji nemaju normu časova za 2017/2018. godinu. U OŠ „Zarija Vujošević” ne postoji potreba za nastavnikom muzičkog vaspitanja u punoj normi, pa time ni potrebe za raspisivanjem konkursa za radno mjesto na koje se putem sporazuma o preuzimanju nastavnika na određeno vrijeme mogu ostvariti prava iz radnog odnosa”, kazao je Peličić.

On nije odgovorio zbog čega je Adžoviću nakon 14 godina rada u školi sada dat ugovor o radu samo za ovu školsku godinu, ali ni da li su tačne tvrdnje da nestaje dokumentacija iz njegovog personalnog dosijea u ustanovi.

Adžović je inicirao i inspekcijski nadzor, a prosvjetni inspektor Svetozar Bulatović u zapisniku je ocijenio da „...shodno utvrđenom činjeničnom stanju nema osnova za preduzimanje upravnih mjera”.

Adžović se obraćao i ministru Damiru Šehoviću neposredno, tokom Dana otvorenih vrata i tvrdi da mu je prvi čovjek školstva tada rekao da „ne vidi zašto bi bio problem da mu škola iz Mataguža bude matična ustanova”.

Ipak, u odgovoru koji u ime Ministarstva prosvjerte potpisuje sekretar resora Omer Mehmedović stoji da „nastavnik koji je zaposlen na neodređeno vrijeme u jednoj ustanovi, može biti preuzet u drugu, ako ispunjava uslove propisane zakonom... Direktor vrši izbor nastavnika, stručnih saradnika i drugih i odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih...”.

Adžović smatra da je nejasno zbog čega je nakon 14 godina rada, po osnovu sporazuma u kojem ne stoji datum prestanka dopune časova, dobio novo rješenje i to nakon sopstvene inicijative da u školi u Matagužima dobije ugovor na neodređeno. Sumnja da se radi o ličnom animozitetu uprave prema njemu.

Bonus video: