Afera Ramada: Vlada danas smjenjuje Obradovića

Sagovornici “Vijesti” nijesu precizirali da li Obradović sa funkcije odlazi zbog presude
1478 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Obradović, Foto: Luka Zeković
Nebojša Obradović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.02.2018. 06:29h

Direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović danas će vjerovatno biti smijenjen sa te funkcije, a bez fotelje uskoro će ostati i još nekoliko rukovodilaca Željezničke infrastrukture (ŽICG).

To je “Vijestima” nezvanično saopštilo više sagovornika iz Vlade i ŽICG.

Obradovića će, prema tim informacijama, zamjeniti rukovodilac u Ministarstvu saobraćaja.

On juče nije želio da komentariše najavu da više neće biti na čelu Direkcije.

Sagovornici “Vijesti” nijesu precizirali da li Obradović sa funkcije odlazi zbog presude kojom je zbog zloupotrebe službenog položaja pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine.

Osuđen je jer je novcem Direkcije za željeznice platio skup Socijaldemokrata (SD) u hotelu “Ramada” i tako oštetio državni budžet za oko 950 eura.

Viši sud u Podgorici u maju 2017. osudio ga je na tri mjeseca zatvora, ali je u januaru 2018. Apelacioni sud odlučio da Obradović ne ide iza rešetaka, ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, između ostalog, nakon pravosnažne odluke o zloupotrebi službenog položaja Agencija za sprečavanje korupcije obavezna je da obavijesti organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju i organ nadležan za izbor postavljenje javnog funkcionera, radi pokretanja postupka razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere.

Obradović je imenovan 20. aprila 2016, a Vlada mu je tada povjerila petogodišnji mandat.

Iz resornog ministarstva, na čijem čelu je Osman Nurković, nijesu htjeli odgovorili da li će i u ŽICG biti kadrovskih promjena. “Vijestima” su odgovorili da je 31. januara izabran novi Odbor direktora ŽICG: “Koji već radi na poboljšanju poslovanja ove kompanije i vjerujemo da će nakon identifikacije svih problema predložiti način rješavanja istih”.

Ministarstvo saobraćaja “Vijesti” su pitale šta planiraju da preduzmu u vezi sa zloupotrebama rukovodsta ŽICG.

Specijalno državno tužilaštvo provjerava kako su čelnici ŽICG u januaru 2017. podijelili više od 330.000 eura nekolicini funkcionera tog preduzeća.

ŽICG duguje skoro 2,5 miliona po osnovu poreza i doprinosa po osnovu zarada, što je zvanični podatak Poreske uprave iz oktobra 2017. godine.

Vlada je nedavno odlučila da tom preduzeću, ali i Željezničkom prevozu pomogne sa skoro dva miliona eura na ime subvencije za obavezu javnog prevoza putnika usljed remonta pruge.

Bonus video: