Afera Zavala: Advokat kaže da je sudija fascinirana optužnicom

"Ovo je politizovan postupak, kojim pravosuđe, kršeći Ustav i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, želi poslati poruku da se bori protiv korupcije i kriminala", kaže Borović
214 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2012. 17:06h

Dokazni postupak u pocesu “Zavala” okončan je u Višem sudu u Podgorici, a sudija pojedinac Valentina Pavličić zakazala je za 19. april završnu riječ. Prethodno su tužilac i advokati odbrane bili saglasni da se odredi razuman rok radi pripremanja završnih riječi, budući se radi o složenom predmetu.

Sudija Pavličić je odbila i prijedlog punomoćnika Opštine Budva, advokatice Spomenke Bilić, da se izvrši dopunsko vještačenje kako bi se dobila ukupna cijena koštanja fabrike.

Odbijeni su svi prijedlozi advokata Borivoja Borovića, branioca bivšeg predsjednika Opštine Budva Rajka Kuljače, da svjedoči bivši ministar turizma Predrag Nenezić jer, po riječima sudije, predmet optužnice nije priprema i praćenje turističke sezone.

Odbijen je Borovićev prijedlog da svjedoči Boro Lazović, predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Budve, u vezi naloga lokalne vlasti da se pristupi izgradnji objekta za vodosnabdijevanje jer, po riječima sudije Pavličić, predmet suđenja nije ultimatum DPS-a.

"Gledao sam na televiziji gdje se Krivokapić zacijenio zašto nema pravosnažnih presuda i požuruje. Mi smo iznosili sijaset dokaza koji bi doveli do oslobađajuće presude, a vi ste ih sve odbili", kazao je Borović sudiji Pavličić

Nakon što je sudija odbila prijedloge odbrane, advokat Borivoje Borović je kazao da smatra da sudija Pavličić ometa pravdu i da je fascinirana optužnicom.

"Presedan je da su svi prijedlozi odbrane odbijeni. Ovim odbijanjem vi kršite član 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prijedlozi odbrane su takvi da se provjeri optužnica. Razmislićemo da li ima prostora da se podnosi pritužba na vaš rad.

Evo, gledao sam sinoć na televiziji da je bila izjava gdje se Krivokapić zacijenio zašto nema pravosnažnih presuda i požuruje. Mi smo iznosili sijaset dokaza koji bi doveli do oslobađajuće presude, a vi ste ih sve odbili", kazao je Borović obraćajući se sudiji i nastavio.

"Ovo je jedinstven postupak gdje oštećena Opština Budva kaže da nije oštećena. Kako pri ovakvom činjeničnom stanju, predstavnik Opštine ostaje kod stava da nijesu oštećeni izgradnjom postrojenja za desalinizaciju vode "Osmoza", stekli su se zakonski uslovi da se optužba odbije i prigovor odbrane ne bi imao smisla.

Onda je svima jasno da je ovo politizovan sudski postupak, kojim na pogrešan način, kršeći Ustav Crne Gore i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, pravosuđe želi da pošalje poruku da se bori protiv korupcije i kriminala.

Ali ta poruka je pogrešna jer suđenje prati predstavnik OEBS-a za Crnu Goru, onda je veoma jasno da do sada nismo imali fer i pravično suđenje", kazao je Borović.

Galerija

Bonus video: