Agencija će kontrolisati sve ustanove visokog obrazovanja

Nova zakonska rješenja su u skladu sa svim relevantnim preporukama za unapređenje kvaliteta u visokom obrazovanju i obezbjeđenje nezavisnosti i transparentnosti u radu tijela zaduženih za kvalitet visokog obrazovanja
79 pregleda 6 komentar(a)
Mubera Kurpejović, Foto: Zoran Đurić
Mubera Kurpejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.04.2017. 14:45h

Agencija za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja periodično će kontrolisati sve visokoobrazovne ustanove, a proces akreditacije i reakreditacije sprovodiće tim nezavisnih eksparata, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u tom resoru, Mubera Kurpejović, pojasnila je da je izmjenama Zakona o visokom obrazovanju predviđeno da će samostalna Agencija sprovoditi ocjenu kvaliteta programa prilikom osnivanja, kontrolu kvaliteta na svakih pet godina (reakreditacija), kao i periodične kontrole svih ustanova visokog obrazovanja, bez obzira na to kada su osnovane.

"Periodične kontrole će se sprovoditi na zahtjev Ministarstva ili ovlašćenog organa ustanove visokog obrazovanja", kazala je Kurpejović u intervjuu agenciji Mina.

Ona je rekla da će proces akreditacije i reakreditacije sprovoditi tim nezavisnih eksperata.

"Ako ustanova ne dobije sertifikat o reakreditaciji, licenca za rad će važiti još najviše godinu, bez mogućnosti upisa studenata u toj godini. A ako ustanova nakon isteka roka od godinu ne dobije sertifikat o reakreditaciji, oduzima joj se licenca", pojasnila je Kurpejović.

Ona je navela da su nova zakonska rješenja u skladu sa svim relevantnim preporukama za unapređenje kvaliteta u visokom obrazovanju i obezbjeđenje nezavisnosti i transparentnosti u radu tijela zaduženih za kvalitet visokog obrazovanja.

Upitana da li će master studije po reformisanom modelu biti besplatne i za studente koji su osnovne studije završili po starom modelu, ili će se to odnositi samo na one koji osnovne studije završe po reformisanom, Kurpejović je kazala da će implementacija, odnosno realizacija master studija po reforimisanom modelu početi studijske 2020/21. godine, i od tada će master studije biti besplatne za sve koji se tada upisuju.

"No, vjerujem da će svakako mali broj “starih” studenata čekati da upiše master studije po reformisanom modelu, imajući u vidu da se prelaznim odredbama novog zakona definiše izjedačavanje starih diploma sa studija u trajanju od četiri ili pet godina, sa master diplomom", rekla je Kurpejović.

Kako je navela, to izjednačavanje je u pogledu prava na nastavak studija i prava na zaposlenje, i ne podrazumijeva izdavanje novih diploma za "stare" studente.

Na pitanje da li će kriterijumi za upis na fakultete biti pooštreni, s obzirom na to da će studije biti besplatne za sve i da li će, zbog besplatnih studija, biti smanjen broju pisanih studenata, Kurpejović je podsjetila da se trenutno upis na ustanove visokog obrazovanja vrši u skladu sa pravilnicima koje su ustanove donijele zasebno.

Bonus video: