Agencija ispituje imovinu dva ministra

Vučinićeva ocijenila alarmantnim što sve veći broj javnih funkcionera ne daje pristup bankovnim računima
4236 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije, Foto: Antikorupcija.me
Sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije, Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprečavanje korupcije počela je sa detaljnim ispitivanjem prihoda i imovine, između ostalog, dva ministra i pet predsjednika opštine.

Potpuna provjera počela je u drugoj polovini godine a trebalo bi da bude završena do kraja godine, saopšteno je na jučerašnjoj sjednici Savjeta Agencije na kojoj su razmatrani rezultati u drugom i trećem kvartalu.

“Ova vrsta provjere obuhvatiće dva ministra, dva direktora uprava, dvije velike javne kompanije, pet predsjednika opština, pet članova borda direktora državnih preduzeća, načelnike sektora za urbanističko planiranje dviju opština i dva direktora velikih zdravstvenih i obrazovnih institucija”, saopštio je na jučerašnjoj sjednici jedan od načelnika Agencije Goran Durutović.

Njihova imena nisu saopštena jer proces nije završen.

Preporuka eksperata Savjeta Evrope odranije je bila da se za ovu vrstu provjere odaberu osobe polazeći od vulnerabilnosti oblasti, ali i položaja na korupciju.

Plan je postojao i prošle godine, i na njemu su bili takođe ministri i gradonačlenici, ali ishod nije poznat.

Većina članova Savjeta Agencije je na jučerašnjoj sjednici rezultate u drugom i trećem kvartalu okarakterisala mjerljivim i konkretnim, ali je bilo zamjerki što rezultati u svim oblastima nisu predstavljeni sa uporednim podacima iz prethodne godine kako bi se oni mogli uporediti.

Dok su se iz Agencije pohvalili sa velikim broj prijavljenih donacija, poklona i sponzorstava, članica Savjeta Agencije Goranka Vučinić ukazala je da “međutim, nemamo konstatovanu nijednu nezakonitost u ovoj oblasti”.

Smatra da bi trebalo poraditi na podizanju svijesti u tom dijelu, ali i razmisliti o tome da se - kao u slučaju zviždača - finansijski nagrade oni koji prijave kršenje zakona u ovoj oblasti.

Član Savjeta Rifat Hadrović je kazao da bi trebalo razmisliti o precizinijem definisanju koji se odnosi na taj dio zakona.

Posebno mu je sporan dio zakona koji se odnosi na primanje poklona “u vezi sa vršenjem funkcije”.

“Ako je već vršenje funkcije, to meni pomalo liči na davanje i primanje mita”, kazao je on na jučerašnjoj sjednici.

Vučinićeva je pohvalila statistiku koja se odnosi na imovinske kartone, ali alarmantnim ocijenil to što sve veći broj javnih funkciora ne daje saglasnost Agenciji za uvid u bankarske račune.

“Smatram da otkrivanje najtežih djela je jedino moguće ukoliko imamo pristup bankovnim računima”, kazala je ona, dodajući da treba razmisliti o mijenjanju zakona u ovoj oblasti.

Predstavnici Agencije su kazali juče da je u dva kartala pokrenuto 58 upravnih postupaka i donijeto 39 odluka. Kršenje zakona utvrđeno je u 27 slučajeva.

Bonus video: