Agencija: Nismo krivi za skuplji lijek i što nije registrovan novi

Cijena lijeka ne smije da bude kriterijum za odlučivanje o tome da li će lijek biti u prometu
54 pregleda 2 komentar(a)
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.11.2015. 20:44h

Povodom teksta "Za dva lijeka plaćamo 840.000 eura više od susjeda" koji je objavljen 7. 11. 2015. godine, reagovala je Agencija za ljekove.

“Potpuno je netačna tvrdnja 'da se na registraciju tri generički ista lijeka kod Agencije za ljekove čeka više od dvije godine'. Produženje roka za registraciju, uzrokovano je činjenicom da podnosioci zahtjeva ne dostavljaju potpunu dokumentaciju propisanu zakonodavstvom Crne Gore, odnosno da se Agenciji dostavlja dokumentacija o lijeku koja je različita od one koja je odobrena u zemljama EU.

Rok za registraciju jednog lijeka iznosi 210 dana ali tek nakon dostavljanja potpune dokumentacije, u skladu sa Zakonom o ljekovima. Cijena lijeka, u skladu sa direktivama EU, ne smije biti kriterijum za odlučivanje o tome da li će lijek biti u prometu, već isključivo dokumentovanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti lijeka.

Agencija za ljekove, kao regulatorni organ na tržištu ljekova, sve svoje aktivnosti obavlja u skladu sa Zakonom o ljekovima i EU smjernicama i ne želi da na bilo koji naćin učestvuje u medijskim podmetanjima zainteresovanih strana.

Agencija je osigurala potpunu transparentnost svog rada, kako prema opštoj javnosti tako i prema svim podnosiocima zahtjeva. Podaci o registraciji svakog lijeka, dostupni su na portalu Agencije u roku od 24h nakon izdavanja dozvole i to putem procedura ažuriranja podataka koje ne zavise od zaposlenih već su automatizovane. Dodatno, svi klijenti Agencije mogu da prate proces obrade svojih zahtjeva putem posebnog dijela portala, koji omogućava da imaju uvid i u sve zahtjeve koje je Agencija prema njima uputila. Ovakav nivo transparentnosti rada nije ostvarila nijedna Agencija u regionu a koliko nam je poznato i nijedna institucija u Crnoj Gori.

Ukazujemo i na činjenicu da nijedan od proizvođača navedenih u tekstu, nije imao primjedbe na rad Agencije u vrlo čestim kontaktima koje Agencija sa njima ostvaruje.

Žao nam je što novinar M.M. nije prije objavljivanja teksta kontaktirao Agenciju za ljekove, koja je uvijek otvorena i na raspolaganju novinarima. Zbog svega navedenog predlažemo novinarima Vijesti kao i zainteresovanim stranama da nas kontaktiraju i nakon uvida u procedure rada Agencije dobiju vjerodostojne infromacije i na pravi način informišu javnost o ovoj temi”, navedeno je u reagovanju Agencije za ljekove.

(Odgovor novinara u izdanju "Vijesti" za 11. novembar)

Bonus video: