Agencija za ljekove i medicinska sredstva: Primjenu svakog lijeka prati određeni rizik

Veselinka Vukićević iz Calims-a rekla je da je Crna Gora od 2009. godine članica programa Svjetske zdravstvene organizacije za intrenacionalno praćenje bezbjednosti ljekova i da nakon deceniju imaju funkcionalan sistem
1515 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Primjenu svakog lijeka prati određeni rizik, a najviše neželjenih dejstava ljekova zabilježeno je u grupi citostatika, odnosno medikamenata koji se koriste u liječenju kancera.

To je saopšteno na konferenciji Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), povodom globalne kampanje posvećene praćenju bezbjednosti ljekova koja se obilježava u 57 zemalja svijeta.

Veselinka Vukićević iz Calims-a rekla je da je Crna Gora od 2009. godine članica programa Svjetske zdravstvene organizacije za intrenacionalno praćenje bezbjednosti ljekova i da nakon deceniju imaju funkcionalan sistem.

Ona je pojasnila da je tema ovogodišnje kampanje istovremena primjena ljekova i rizici i da su u povećanom riziku stariji stanovnici i hronični pacijenti.

“Jedna trećina starijih od 75 godina uzima više od šest ljekova istovremeno”, rekla je Vukićević, istakavši da su rizici primjene ljekova kod djece i trudnica naročito važni te da se treba posavjetovati sa ljekarom i farcmaceutom.

Maja Stanković iz Calims-a rekla je da je do sada zabilježeno 1030 slučajeva neželjenih dejstava.

Najčešći su poremećaji na koži, odnosno lokalne reakcije, a zatim mučnine, povraćanje, glavobolje.

“Oko 65 odsto neželjenih dejstava nije ozbiljnog karaktera”, rekla je Stanković. Kazala je da veći broj prijava znači bolje praćenje neželjenih dejstava.

Bonus video: