Agenicija za izgradnju: Tabački most nije asfaltiran

Rješenjem je utvrđeno da Tabački most posjeduje istorijsku, etnografsku, arhitektonsku, tehničku i građevinsku osobenost, kao i istorijski, umjetnički, naučni, arhitektonski, tehnički, socijalno-ekonomski ambijetalni, vaspitano obrazovni značaj
86 pregleda 4 komentar(a)
Asfaltiranje, Tabački most, Foto: Zoran Đurić
Asfaltiranje, Tabački most, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.04.2016. 17:23h

Svi radovi na Tabačkom mostu, uključujući i izradu kaldrme, treba da budu završeni do kraja aprila, saopšteno je iz Agencije za izgradnju i razvoj.

„Na samom mostu, kao i dijelu prilazne saobraćajnice uzvodno i nizvodno od mosta, u dužini od po pet metara (ukupna dužina je 22 metra, uključujući i most), biće izvedena kaldrma, kako je to predviđeno Konzervatorskim projektom sanacije za radove koji se odnose na sprovođenje instalacija (vodovod, fekalna kanalizacija, elektroinstalacije...) kroz kulturno dobro Tabački most“, najavljuju iz Agencije. Asfaltiranje u neposrednoj blizini Tabačkog mosta u Staroj varoši započelo je nedavno.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj tvrde da Tabački most, nije bio obuhvaćen asfalterskim radovima.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je krajem prošle godine mostu dodijelila status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, dok je u novembru 2015. završila konzervatorski projekat.

Rješenjem je utvrđeno da Tabački most posjeduje istorijsku, etnografsku, arhitektonsku, tehničku i građevinsku osobenost, kao i istorijski, umjetnički, naučni, arhitektonski, tehnički, socijalno-ekonomski ambijetalni, vaspitano obrazovni značaj.

Ugovorena vrijednost rekonstrukcije Tabačkog mosta i prilaznih saobraćajnica, prema navodima Agencije za izgradnju iznosi 489.871,70 eura. Kompanija “Neksan”, je 2014. pored Tabačkog izgradila zgradu, a tražila je odštetu od Glavnog grada od milion eura, jer je opremanje lokacije kasnilo godinu dana.

Bonus video: