Agonija se nastavlja: Još se igraju sa magistrandima

Predlog je dostavljen Skupštini na razmatranje po skraćenom postupku, ali ni skoro mjesec se nije i našao na dnevnom redu parlamenta
3746 pregleda 4 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.11.2019. 08:14h

Od studenata magistarskih studija Univerziteta Crne Gore (UCG) i dalje se očekuje da plaćaju troškove za magistarski rad, iako je prije skoro mjesec iz Vlade najavljeno da će biti oslobođeni te obaveze.

Vlada je na sjednici 24. oktobra utvrdila Predlog zakona o dopuni zakona o visokom obrazovanju, prema kojem se magistrandi oslobađaju plaćanja troškova za magistarski rad, ako studije završe u naredne dvije godine, odnosno do kraja studijske 2020/2021. godine.

Predlog je dostavljen Skupštini na razmatranje po skraćenom postupku, ali ni skoro mjesec se nije i našao na dnevnom redu parlamenta.

Iz Skupštine nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, a iz Ministarstva prosvjete redakciji su kazali da će zakon pred poslanicima biti “do kraja novembra”.

Nisu, međutim, odgovorili i na pitanja o načinu plaćanja - da li magistrandi 1.000 eura preko plaćene školarine uplaćuju svakako, uz garanciju da će im novac biti vraćen retroaktivno ili su već oslobođeni tog nameta.

Studenti UCG sa kojima su “Vijesti” razgovarale, tvrde da im na fakultetima ponovo traže da plate troškove magistarskog.

Prema utvrđenom Predlogu, magistrandima je dat rok da studije završe u naredne dvije godine, odnosno do kraja studijske 2020/2021. godine. Na sjednici Vlade prije skoro mjesec odlučeno je i da se za državni Univerzitet obezbijedi novac za povraćaj uplate studentima koji su već izvršili uplatu za magistarski rad, u septembarskom roku.

Vlada je tada Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvjete zadužila da, u saradnji sa UCG, u budžetu za naredne godine opredijele nedostajuća sredstva po osnovu troškova za magistarski rad.

Studenti magistarskih studija UCG našli su se između dvije vatre zbog neriješenog spora UCG i Ministarstva prosvjete.

Resor Damira Šehovića i UCG zauzeli su suprotan stav o pitanju da li magistrandi imaju obavezu da mimo već plaćene školarine dodatno plaćaju troškove za magistarski rad.

Problem je aktuelizovan prije dva mjeseca, kada je magistrandima više fakulteta UCG saopšteno da će biti ispisani sa studija ako ne plate 1.000 eura preko plaćene školarine.

U pitanju su studenti koji su položili sve ispite, a samo nisu odbranili magistarski rad.

Sa UCG su ranije kazali da je u pitanju obaveza koja nije nova, ali nisu odgovorili na pitanje zbog čega, ako je tako, zakon godinama nije poštovan, niti ko bi trebalo da snosi odgovornost zbog nenaplaćenih sredstava.

Taj novac sada će, prema odluci Vlade sa sjednice u četvrtak, biti naplaćen od crnogorskih građana.

UCG je odbio da odgovori na konkretna pitanja “Vijesti” da li je i ko odgovoran što godinama nisu naplaćivali nadoknadu za magistarski rad, za koju tvrde da je po zakonu.

Umjesto toga, u saopštenju za medije, ranije su kazali da će, kao i do sada, postupati u skladu sa svojim ovlašćenjima i onim Zakonom o visokom obrazovanju koji je na snazi.

Na pitanja “Vijesti ko je odgovoran što UCG dosad nije naplatio nedostajuća sredstva, da li će insistirati na utvrđivanju odgovornosti, nisu odgovorili ni iz Vlade.

Odgovor redakciji nije stigao ni iz Upravnog odbora UCG čiji je predsjednik Duško Bjelica, koji je ranije dekanima uputio dopis u kojem navodi da ga nisu dobro razumjeli i da je “... neprihvatljivo i neutemeljeno kako većina fakulteta pogrešno interpretira svoju obavezu i obavještava studente da od ove studijske godine UO zahtijeva ispis ili regulisanje statusa na drugi način.... Od prvog dana kako je tema problematizovana, nije se oglasio ni rektor UCG Danilo Nikolić.

Dogodine 1,3 miliona više iz budžeta

Prema Nacrtu budžeta za sljedeću godinu, UCG iz državne kase trebalo bi da dobije 1,3 miliona eura više nego u 2019. Ove godine, država je državni Univerzitet pomogla sa oko 19,4 miliona, dok je za narednu planirano 20,6 miliona eura.

Bonus video: