"Agrobudžet šansa za dalji razvoj gazdinstava u Plužinama"

"I u Plužinama, predstavnici Ministarstva pozvali su proizvođače da iskoriste raspoložive mjere kako bi uz bespovratnu podršku lakše i brže unaprijedili proizvodnju i ostvarivali veće prihode po gazdinstvu", navodi se u saopštenju
667 pregleda 1 komentar(a)
Sa prezentacije Agrobudžeta u Plužinama, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Sa prezentacije Agrobudžeta u Plužinama, Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Plužine i u narednom periodu imaće podršku Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave za unapređenje proizvodnje koja predstavlja razvojni potencijal ovog kraja, jedna je od poruka je sa današnje prezentacije Agrobudžeta za 2020. godinu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Ovogodišnji Agrobudžet, značajno veći i razvojni, zaključno sa današnjom prezentacijom, predstavljen je u 21 opštini. Priliku da se u direktnom razgovoru sa predstavnicima Ministarstva informišu o mogućnostima podrške, kroz 57 mjera i 30 javnih poziva, iskoristilo je ukupno oko 3.000 poljoprivrednih proizvođača koji su se odazvali pozivu da prisustvuju ovim prezentacijama. Pune opštinske sale potvrda su dobre saradnje i razumijevanja pristupa neposredne komunikacije, kao najbolje formule zajedništva i postizanja dobrih rezultata", navodi se u saopštenju.

"I u Plužinama, predstavnici Ministarstva pozvali su proizvođače da iskoriste raspoložive mjere kako bi uz bespovratnu podršku lakše i brže unaprijedili proizvodnju i ostvarivali veće prihode po gazdinstvu", navodi se u saopštenju.

"Na interesovanje prisutnih mladih za podršku da pokrenu proizvodnju, predstavnici Ministarstva su pozvali sve one koji su završili poljoprivrednu školu ili fakultet da iskoriste program Mladi farmer kroz koji mogu dobiti bespovratne podršku u iznosu od 10.000 eura za zapošljavanje i pokretanje agrobiznisa. Veliko interesovanje prisutni su imali za nabavku sitne mehanizacije koja bi im pomogla da lakše i efikasnije rade. Saopšteno im je će se javni poziv za bespovratnu podršku nabavci mehanizacije objaviti u prvoj polovini marta. Takođe, iskazano je interesovanje za podršku nabavci stoke, izgradnji bunara i drugih mjera podrške", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Proizvođačima je naglašeno da je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera i da će onima koji nijesu registrovani savjetodavne službe pomoći da upis odrade u što kračem roku", navodi se u saopštenju.

"Veliko interesovanje poljoprivredni proizvođači izrazili su i za proceduru za dobijanje premija za preradu mlijeka na gazdinstvu, za mjeru za koju je ove godine, upravo zbog značajnog interesovanja u prethodnoj, povećan iznos opredijeljenih sredstava. Predstavnici Ministarstva upoznali su prisutne i sa novinama u proceduri, a koje imaju za cilj podizanje kvaliteta i bezbjednosti tradicionalnih mlječnih proizvoda, a time i bolji plasman", navodi se u saopštenju.

Kako saopštavju, "naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji povećana u odnosu na prošlogodišnju i iznosi 0,3 hektara, i osnovna premija je 200€/ha, dok mladi poljoprivrednici dobijaju dodatih 10 eura po hektaru. U stočarskoj proizvodnji novina je da gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma".

"Predstavnici Ministarstva pozvali su proizvođače da nastave otvorenu komunikaciju o tekućim problemima i zajednički rade na daljem uvećanju proizvodnje i kreiranju budućih mjera podrške", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: