Air tractoru više popravke nema

MUP nije odgovorio kako je moguće da su dva pilota u dvije godine pogriješili, zbog čega je državna imovina pretrpjela štetu
73 pregleda 0 komentar(a)
Air tractor, Foto: Savo Prelević
Air tractor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.08.2015. 06:32h

Protivpožarni avion tipa Air Tractor AT-802A Fire Boss, koji se prošle sedmice prevrnuo tokom slijetanja na Skadarsko jezero, najvjerovatnije će biti otpisan jer se popravka i vraćanje u letno stanje tog vazduhoplova ne isplati, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama iz MUP-a, koje u ovom resoru nijesu htjeli zvanično potvrditi, avion vrijedan preko dva miliona eura je nakon nesreće bio u relativno dobrom stanju, a šteta je nastala tokom dvodnevne akcije vađenja vazduhopolova iz jezera. U toj akciji su učestvovali predstavnici MUP-a, a kako tvrde pojedini učesnici, i ronioci RCUD iz Bijele.

Pogledajte snimak: Ovako se prevrnuo avion na Skadarskom jezeru >>>

Avion registracije 4O-EAA kojim je upravljao pilot Branislav Stojanović prevrnuo se „na nos“ tokom slijetanja na površinu Skadarskog jezera jer je, kako sada stvari stoje, pilot zaboravio da uvuče točkove stajnog trapa aviona koji se koriste kada ovaj vazduhoplov-amfibija, slijeće na klasičnu asfaltnu pistu.

„U slijetanju na vodenu površinu, neuvučeni točkovi stajnog trapa se bukvalno zabiju u vodu i onda moment sile koji preko njih djeluje na vazduhoplov, ili slomi njegov trup ili prevrne avion na nos, što se i u ovom slučaju dogodilo. U pitanju je klasična pilotska greška kakva je nedopustiva i za početnika, a kamoli iskusnog pilota“, kazao je za „Vijesti“ bivši vojni pilot i nastavnik letjenja sa više višedecenijskim iskustvom, a koji je insistirao na anonimnosti jer govori o potencijalnoj grešci kolege.

Sličan incident sa avionom istog tipa dogodio se prije dvije godine, ali je tada pilot M.V. prilikom slijetanja na aerodrom Golubovci zaboravio da spusti stajni trap, pa je umjesto na točkove, Fire Boss na asfaltnu pistu sletio na svojim plovcima predviđenim za spuštanje na vodu. Tada je na avionu načinjena šteta od 35.000 eura.

Iz MUP-a nijesu precizno odgovorili na pitanje kako objašnjavaju da su iskusni piloti njihove Avio-helikopterske jedinice u kratkom vremenu, napravili greške u kojima je državna imovina pretrpjela značajnu štetu.

„Kompleksnost operacija koje se izvršavaju avionom tipa AT 802, letjenje u uslovima visokih temperatura u oblastima zahvaćenim požarima, na visinama nižim od 50 metara, činjenica da se slijeće i na kopnene i na vodene površine i da je veliki broj slijetanja i polijetanja u relativno kratkom vremenu, najčešći su uzroci zbog kojih dolazi do situacija da pilot nije adekvatno reagovao“, odgovorili su iz MUP-a.

Nakon prošlonedjeljne nesreće na Skadarskom jezeru ta jedinica raspolaže sa tri operativna porotivpožarna vazduhoplova, jednim hidroavionom tipa AT 802 i dva klasična poljoprivredna aviona tipa PZL M-18 dromader.

Iz MUP-a kažu da „nadležne komisije utvrđuju nivo oštećenja i ekonomsku opravdanost vršenja opravke” Air Tractora koji je oštećen prošle sedmice.

“Zbog kompleksnosti operacija koje se izvršavaju ovim tipom vazduhoplova, avion je kasko osiguran na način da osiguranje predviđa mogućnost oštećenja nivoa koji je dosadašnjim pregledima utvrđen“, tvrde u MUP-u.

Stojanović licencu dobio u martu, putnike prevozi od 1980.

Iz MUP-a nijesu odgovorili zbog čega dozvoljavaju da njihovi piloti lete u više tipova vazduhoplova, a koji su u posjedu tog resora, Vlade, pa čak i nacionalne avio kompanije Montenegro ejrlansa, te da li se to odražava na mogućnost greške pilota u prelasku sa jednog na drugi tip letilice u kratkom vremenskom periodu.

Potvrdili su da je pilot koji se srušio sa MUP-ovim avionom u Skadarsko jezero, angažovan i kao pilot putničkih aviona državne kompanije MA, te da to dozvoljava Zakon o državnim službenicima.

Stojanović leti još od 1980. i iskusan je pilot sa oko 15 hiljada sati leta, ali je tek nedavno prvi put sjeo za komande Air Tractora.

„Tokom marta ove godine završio je i školovanje na protivpožarnom avionu AT 802A, u centru za školovanje pilota AIR&SPEA u gradu Grottaglie u Italiji“, tvrde u MUP-u.

Oni, međutim, nisu precizno odgovorili na pitanje „Vijesti“ koliko je ukupno Stojanović imao ostvarenih sati leta na Air Tractoru:”Pilot B.S. u posljednjih 60 dana izvršio je 35 letova“.

To bi, prema objašnjenju našeg sagovornika, moglo biti najviše sedam sati leta:„U gašenju požara iz vazduha ovim tipom aviona sa Skadarskoj jezera, pojedinačni let u smislu uzimanja vode sa jezera, bacanja 'vodene bombe' na požarište i povratka na jezero radi ponovnog punjenja tanka, traje 10 do 15 minuta. Nadležni organi treba da se pozabave time ko je u rukovostvu Aviohelikopterske jedinice MUP-a i zašto dozvolio da nedovoljno osposobljen pilot bez dovoljno sati leta na tom tipu aviona ide na izvršenje zadatka”.

Bonus video: