Akademska elita ćuti i kad im udaraju po džepu

Sagovornici “Vijesti” saglasni da se sve više urušava autonomija Univerziteta Crne Gore, a što je gore - i autonomija univerzitetskih profesora
284 pregleda 12 komentar(a)
sud, presuda, kazna, Foto: Boris Pejović
sud, presuda, kazna, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2018. 20:10h

Predavači, kojima su na osnovu novog obračuna zarada na Univerzitetu Crne Gore smanjene plate i do 300 eura, nijesu bili spremni da javno saopšte da li će svoja prava tražiti na sudu.

Uglavnom nijesu odgovarali na pozive “Vijesti”, a oni koji jesu, nijesu htjeli da javno saopšte svoj stav.

Tako je nemoguće saznati da li će tužiti UCG ili raditi onoliko koliko su plaćeni - umjesto predavanja i vježbi držati povremene konsultacije studentima.

Međutim, u njihovu odbranu stali su kolege kojima su plate ostale na istom nivou.

Redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Vladimir Jaćimović kazao je “Vijestima” da je posljednji obračun zarada samo dio problema ugrožene profesorske i autonomije UCG.

“Jer radimo u otežanim uslovima, privatni fakulteti su nelojalna konkurencija, a mi ne želimo da naše diplome ništa ne znače i da zarad plata smanjujemo kvalitet. Posebno su ugroženi programi matematike i fizike zbog malog broja studenata”, kazao je on.

Osnovna zarada predavačima na UCG je ostala ista kao i ranije. Novi obračun plate predviđa da svi predavači, svi koji nemaju 10 budžetskih studenata u grupi, gube korektivni koeficijent zarade za predavanja i vježbe. Rad sa takvim grupama im se obračunava koeficijentom predviđenim za mentorsku nastavu (konsultacije).

Redovna profesorica PMF Nataša Raičević takođe je iznenađena novim obračunom, iako na nju nije uticao.

“Jer nije u skladu sa Kolektivnim ugovorom. Problematičan je posebno sa aspekta egzaktnih nauka kakve su matematika i fizika, ali i studiji umjetnosti, a koje su svuda u svijetu okosnice univerziteta. Ove studije ne treba da budu masovne, pogotovo ne u maloj Crnoj Gori. Odbijam da ne držim nastavu četvrtoj godini, iako mi to nije plaćeno. Odbijam da snizim kriterijume i da sa ovog fakulteta izlaze akademci sa malo znanja. U takvim uslovima, poštenije je zatvoriti programe, nego tjerati ljude da drže konsultacije umjesto predavanja, jer su plaćeni koeficijentom namijenjenim za mentiorski rad”, kaže Raičević.

Upozorila je da svjetski univerziteti ne poznaju mentorski rad, odnosno samo konsultacije, na prve četiri godine studija: “Uglavnom se primjenjuje na doktorskim studijama”.

Profesor PMF Vladimir Pešić za “Vijesti” kaže da će ispoštovati premijera Duška Markovića i neće tužiti UCG. Podsjetio je da Marković poslao poruku državnim službenicima da ne tuže državne institucije.

“Ispoštovaću i studente. Neću ih napustiti i umjesto predavanja držati povremene konsultacije. Ali je ovaj primjer konačno pokazao koliko je akademska sredina zaćutala. I kad pomislite da će se oglasiti kad im neko stavi ruku u džep, čak ni tada se, čast izuzecima, ne čuju”, zaključio je Pešić.

Iz Rektorata UCG nijesu odgovorili zbog čega su sa svog sajta uklonili opterećenja predavača i koliko primaju preko osnovne plate, odnosno koliko je procentualno umanjenje onima koji posljednja dva mjeseca primaju i do 300 eura manje

Bonus video: