Akcija na FB: Nek se čuje krik za spas Mamule

Švajcarski Oraskom i holandska Vos Investment grupa zainteresovani su za zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula
82 pregleda 15 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.02.2014. 12:18h

"Nek se čuje krik za spas Mamule" naziv je Facebook grupe koja je od 3. februara okupila preko 6.000 članova koji se protive odluci Vlade da valorizuje ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Kako prenosi Radio Jadran planirana je i peticiji koja će se naći portalu Vlade "Glas građana" gdje će pokušati da u roku od 60 dana sakupe najmanje 6.000 potpisa kako bi Vladi dostavili inicijitivu da se ostrvo ne daje pod zakup.

Švajcarski Oraskom i holandska Vos Investment grupa zainteresovani su za zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma 31. januara je saopšteno da su predstavnici kompanije iz Holandije obavijestili Tendersku komisiju da nijesu bili u mogućnosti da kompletiraju ponudu.

Time je nagoviješteno da će u igri za 31.848 kvadrata ostrva sa tvrđavom ostati vjerovatno samo Oraskom, a istoimeni egipatsko-švajcarski konzorcijum gradi kompleks na Luštici.

Oraskom Development Holding AG je ponudio zakup na 49 godina, 1,5 eura po kvadratnom metru za zemljište i 90 centi za zakup akvatorijuma, što je 50 odsto više od minimalno traženog iznosa.

"Investicioni projekat je vrijedan 15 miliona eura, njim se otvara do 200 radnih mjesta. Data je i projekcija za ostvarivanje ukupnih direktnih prihoda za prvih 10 godina u iznosu od 7,5 miliona eura", saopšteno je iz ministarstva.

Holanđani su tražili zakup na 60 godina, ponudili investicije od 25 do 30 miliona eura, godišnju zakupninu od 32.500 eura i 10.000 za morsku obalu na godišnjem nivou.

Holandska firma do sada nije investirala u Crnoj Gori, a prema podacima sa zvaničnog sajta, Vos prvenstveno ulaže u stanove, poslovne zgrade i gradnju maloprodajnih objekata.

Tenderska komisija je imenovala radni tim koji će ispitati formalnu ispravnost ponuda, nakon čega će biti utvrđena rang lista. Tender za valorizaciju Lastavice u ekskluzivni turistički objavljen je 6. decembra.

Projekat mora biti dobro uklopljen u ambijent i ne smije da ugrožava kulturno-istorijski karakter i prirodno okruženje lokacije. Zakup je predviđen na 30 godina, sa mogućnošću produženja do 90 godina.

Ponuđač mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju relevantnim turističkim kapacitetima. Mora da dokaže da je u svakoj od prethodne tri godine imao godišnji promet od najmanje 30 miliona eura.

Bonus video: