Ako hoćete da lovite medvjede i vukove idite u Tivat?! Vlada kaže da ih ima

"Sjutra bi neko sa puškom i kerovima mogao, recimo, da se pojavi i u Porto Montenegru“
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2011. 17:53h

Na pragu nove lovne sezone, oko 120 aktivnih lovaca iz Tivta ostalo je „ni na nebu ni na zemlji“ – zbog administrativno-pravnih zavrzlama niko od njih ne može da pođe u lov, a kolege iz Kotora, sa kojima su donedavno bili u jedinstvenom Lovačkom udruženju „Boka“, ne dozvoljavaju im da koriste kotorsko lovište.

Predsjednik novoformiranog LD „Tivat“ Krsto Krstović i sekretar Vlado Starčević su se obratili novinarima, poručujući da će “rješenje problema potražiti na sastanku sa ministrom poljoprivrede Tarzanom Miloševićem, predstavnicima Lovačkog saveza Crne Gore, kolegama lovcima iz Kotora i predstavnicima Opština Kotor i Tivat.

„Budući da na nedavnom konkursu za raspodjelu prava na gazdovanje lovištima nije dodijeljeno nijedno lovište u Crnoj Gori, nadležni su odlučili da za ovu sezonu sve ostane po starom, što znači da bi lovci iz Tivta trebalo da od tog LD dobiju lovne i članske karte i da love u zajedničkom lovištu ‘Boka‘, koje je obuhvatalo teritoriju Tivta i Kotora.

Kolege iz Kotora, međutim, nikako to ne prihvataju i tvrde da mi nijesmo članovi ‘Boke‘, te da možemo loviti samo u lovištu Tivat, koje ne ispunjava ni minimum zakonskih odredbi da bi bilo lovište“, kazali su Krstović i Starčević.

Sa puškom u Porto Montenegro

Oni su posebno su ukazali na loša rješenja iz elaborata o organizaciji lovišta u Crnoj Gori, “koga je radila jedna bosanska firma, ne konsultujući nikoga na terenu, niti pitajući za mišljenje ni predstavnike lokalnih uprava“.

„Rezultat toga je proglašenje novog lovišta Tivat, površine 4.589 hektara, koje se poklapa sa administrativnim granicama i površinom opštine Tivat.

Novo lovište se poklapa sa površinom opštine Tivat

Vlada je, usvajajući Odluku o ustanovljavanju lovišta iz oktobra 2010, pored ostalog, u tom dokumentu zvanično konstatovala da je lovište Tivat ‘naročito pogodno za lov na vuka, medvjeda, srnu, divlju svinju, zečeve, jarebicu kamenjarku‘, a niko nikada u Tivtu medvjeda ni vuka vidio nije‘, istakao je Krstović.

Starčević je istakao da, “po ovakvoj odluci, u lovište Tivat spadaju i svi urbanizovani prostori, pa bi sutra neko sa puškom i kerovima mogao, recimo, da se pojavi i u Porto Montenegru“.

On je rekao da, imajući u vidu Prostorni plan Opštine Tivat i urbanizovane prostore, tako zamišljeno lovište Tivat pada i na manje od 2.000 hektara efektivne lovne površine, što postojanje takvog lovišta onemogućava i po Zakonu o lovstvu, koji navodi minimum od 3.000 hektara površine za prostore koji dobijaju status lovišta”.

„Sada smo ‘ni na nebu ni na zemlji‘ – u lov ne možemo ići jer nas kolege iz Kotora ne prihvataju, iako je odlukom Vlade sve vraćeno na staro, a samostalno članovima ne možemo da izdajemo članske ni lovne karte, jer nemamo sopstveno lovište kojim gazdujemo“, rekli su tivatski lovci.

Ni na nebu ni na zemlji

Starčević je istakao da, imajući u vidu Prostorni plan Opštine Tivat i urbanizovane prostore, tako zamišljeno lovište Tivat pada i na manje od 2.000 hektara efektivne lovne površine, što postojanje takvog lovišta onemogućava i po Zakonu o lovstvu, koji navodi minimum od 3.000 hektara površine za prostore koji dobijaju status lovišta”.

Na nedavnom konkursu za raspodjelu prava na gazdovanje lovištima nije dodijeljeno nijedno lovište u Crnoj Gori

On je rekao da tivatski lovci, uprkos brojnim obraćanjima nadležnih u LD „Boka“, Lovačkom savezu Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede, nijesu mogli da riješe taj problem, iako je njihove zahtjeve podržala i lokalna uprava u Tivtu.

„Sada smo u totalno ‘ni na nebu ni na zemlji‘ – u lov ne možemo ići jer nas kolege iz Kotora ne prihvataju, iako je odlukom Vlade sve vraćeno na staro, a samostalno članovima ne možemo da izdajemo članske ni lovne karte, jer nemamo sopstveno lovište kojim gazdujemo“, rekli su tivatski lovci apelujući na ministra Miloševića da što prije riješi problem.

Bonus video: