"Ako je stub drveni, ne znači da treba biti zamijenjen sa betonskim"

Iz CEDIS-a navode da svi stubovi služe svrsi za koju se koriste
6277 pregleda 8 komentar(a)
Bandera u Podgorici (ilustracija), Foto: Čitalac "Vijesti"
Bandera u Podgorici (ilustracija), Foto: Čitalac "Vijesti"

Drveni stubovi za prenos električne energije još se koriste u mnogim djelovima Crne Gore, čak i u centru Podgorice, a nadležni iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) kažu da tu nema ništa sporno, odnosno da je najbitnije da je stub tehnički ispravan, a ne od kojeg je materijala.

U ruralnim djelovima Crne Gore, tokom olujnog vjetra zimus, dešavalo se da sa stubova žice padnu na zemlju i da mještani budu u opasnosti.

Iz CEDIS-a navode da svi stubovi služe svrsi za koju se koriste, a u zavisnosti od terena, nadmorske visine, mogućnosti prilaza mehanizacije, tehničkog zahtjeva koji treba da se zadovolji na terenu, mogu biti projektovani i ugrađivani ili drveni ili betonski.

“Postoje stubovi od različitih tipova materijala, drveni, betonski, čelično-rešetkasti. Ako je stub drveni ne znači da treba biti zamijenjen sa betonskim. Tako da i sada mijenjamo drvene sa drvenim, bez u situacijama gdje postoji mogućnost pristupa mehanizacije”, tvrde iz te kompanije.

Naveli su da na velikim nadmorskim visinama su bolji drveni stubovi, jer zbog velikih minusa beton može poslije određenog vremena da počne da puca i slično.

“U zemljama Evropske unije sa sličnom konfiguracijom terena Slovenija, Švajcarska, Austrija, pretežno se ugrađuju drveni stubovi. Izveli bismo jedan zaključak, bitno je da li je stub tehnički ispravan, a ne od kojeg je materijala”, tvrde iz kompanije CEDIS.

Bonus video: