Ako laže Viši sud onda lažem i ja

Nisam bio tendenciozan, ni zlonamjeran, još manje sam lagao ili pisao nepošteno, kako u svom demantiju navodi počasni konzul Belgije, biznismen Žan Luk Dumortije
226 pregleda 2 komentar(a)
Žan Luk Dumortije
Žan Luk Dumortije
Ažurirano: 07.03.2016. 21:05h

Tekst „Stavili pod ključ konzulovu imovinu“, napisao sam isključivo na onovu rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je sudija Radomir Ivanović donio 8. oktobra prošle godine.

Nisam bio tendenciozan, ni zlonamjeran, još manje sam lagao ili pisao nepošteno, kako u svom demantiju navodi počasni konzul Belgije, biznismen Žan Luk Dumortije.

Navodi da se gospodin Dumortije tereti za više krivičnih djela, pred Javnim tužilaštvom Republike Švajcarske i Kantona Ženeve, ispisani su u obrazloženju sudije podgoričkog Višeg suda, pa samim tim nije bila moja interpretacija.

Tim rješenjem je zamrznuta imovina gospodina Dumortijea- novca na bankovnim računima, kao i 600.000 kvadrata na brdu Spas iznad Budve.

Gospodin Dumortije navodi da se on tereti isključivo za jedno krivično djelo „loše upravljanje“, a ne za „pranje novca, prevaru, krađu...“ .

Radi objektivnog informisanja javnosti, citiraću obrazloženje Višeg suda, gdje tako nešto nije navedeno, odnosno u mome je tekstu upravo naznačeno, onako kako stoji u sudskom rješenju.

„Republika Švajcarska konferederacija - Kanton Ženeva zamolnicom koja je dostavljena ovom sudu preko Ministarstva pravde Crne Gore, dana 15.09.2015. godine, tražila je zamrzavanje i oduzimanje sredstava, koje su u posjedu Žan Luk Dumortijea, kao i dostavljanje bankovne dokumentacije koja se vodi na imenovanog. I to posjed ” parcela broj 885/1 u Budvi Crna Gora koju posjeduje posredstvom svoje firme Reb Real Estate Budva DOO sa sjedištem u Lastvi Grbaljskoj; sve sume sa bankovnih računa koje se vode na njegovo ime ili za koje posjeduje ekonomska prava, a nalaze se u Crnogorskoj komercijalnoj banci i NLB Montenegro banci. Naprijed navedeno država molilja traži iz razloga što je pred Javnim tužilaštvom Republike i Kantona Ženeve u toku krivični postupak P /4847/2009 protiv Žerija Lipsika, Žan Luk Dumortijea i Roberta Hirša zbog krivičnih djela - zloupotreba povjerenja iz člana 138 Krivičnog zakonika Švajcarske (KZŠ), prevare iz člana146 KZŠ, pranja novca iz člana 305 KZŠ, korist učinjena određenim povjeriocima iz člana 167 KZŠ, pronevjere imovinske vrijednosti stavljene pod nadležnost pravosudnih organa iz člana 169 KZŠ, krađe iz člana 139 KZŠ, protivpravno prisvajanje iz člana 137 KZŠ i nepošteno upravljanje novčanim sredstvima iz člana 158 KZŠ“, piše u rješenju suda.

Ni u jednom dijelu rješenja ne piše da se gospodin Dumortije tereti isključivo za krivično djelo “nepošteno upravljanje novčanim sredstvima”.

Ja kao novinar, samo sam citirao rješenje suda, time i ne stoje konstatacije da sam želio spočitati gospodinu Dumortijeu, da je počinio djela za koja se ne tereti.

Gospodin Dumortije je svoj demant trebalo da uputi sudu, a ne Vijestima, koje su prepisale sudsko rješenje.

I kod nas je krivično djelo

U rješenju suda nije navedeno da je riječ o djelu, koga, kako tvrdi gospodin Dumortije, nema u našem Krivičnom zakoniku.

“Sudija za istragu je usvojio predlog nadležnog Javnog tužilaštva Republike i Kantona Ženeve – Švajcarske konfederacije, jer je našao da je zahtjev osnovan i na zakonu utemeljen, da su krivična djela koja su predmet krivičnog gonjenja Javnog tužilaštva Republike i Kantona Ženeve - Švajcarske konfederacije krivična djela i po krivičnom zakoniku Crne Gore”, citat je iz obrazloženja sudskog rješenja.

U njemu se takođe ne navode razlozi zbog kojih se gospodin Dumortije tereti od strane švajcarskog tužilaštva.

Vijesti bi sigurno napisale da ga švajcarsko tužilaštvo tereti zbog toga što nije blagovremeno dobio građevinsku dozvolu za gradnju golf terena, hotelskih i ugostiteljskih objekata na brdu Spas iznad Budve, kako tvrdi gopodin Dumortije, da je to osnovni razlog.

Vijesti su prije objavljivanja teksta uputile pitanja kabinetu gospodina Dumortijea i u tekstu naveli njegov odgovor.

Povodom teksta “Stavili pod ključ konzulovu imovinu” reagovao je i advokat Veselin Kaluđerović u ime Žan Lik Dumortijea. Reagovanje prenosimo u cjelini.

Bonus video: