Aktivisti "Juventasa" odnijeli 900 krvavih igala i špriceva

Radnici su pažljivo pakovali iskorišćene špriceve i igle u kutiju, koju su kasnije odnijeli u Klinički centar
9 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 18:47h

Aktivisti NVO “Juventas” očistili su napuštenu zgradu na Bulevaru Ivana Crnojevića u kojoj se okupljaju narkomani.

Radnici su pažljivo pakovali iskorišćene špriceve i igle u kutiju, koju su kasnije odnijeli u Klinički centar

Nakon što su saznali šta se u nekadašnjim kancelarijama “Ateksa” nalazi, aktivisti su, zaštićeni rukavicama, pokupili veću količinu korišćenog pribora za drogiranje - igala, špriceva i kuvala.

Unutar zgrade reporteri “Vijesti” zatekli su jeziv prizor. Svuda su bile razbacane krvave igle i špricevi, a na nekima je bilo praktično i svježe, neugruđane krvi. U samom komšiluku zgrade živi dvadesetak porodica.

Programska direktorica “Juventasa” Tijana Žegura kazala je da su sakupili oko 900 igala i špriceva. Ona je pojasnila da su odlučili da očiste zgradu, nakon što su ih građani obavijestili da je puna otpada.

“Kada su terenski radnici 'Juventasa' ustanovili da je lokacija korišćena za odlaganje pribora za injektiranje korisnika droga, odlučili su da se akcija čišćenja organizuje danas, a u skladu sa praksom koju sprovodimo već duži niz godina”, kazala je Žegura.

Radnici su pažljivo pakovali iskorišćene špriceve i igle u kutiju, koju su kasnije odnijeli u Klinički centar, kako bi otpad bio uništen.

Uništeno 9.000 špriceva

“Vijestima” je saopšteno da su lani uništili čak oko 9.000 korišćenih igala i isto toliko špriceva.

U samoj jednoj bivšoj kancelariji pronađeno je čak 20 špriceva. Narkomani se očito okupljaju, ali i borave u toj zgradi, s obzirom na to da je u nekim prostorijama bilo i ćebadi.

“Aktivnosti su usmjerene na podizanje kvaliteta života korisnika droga"

“U dvorištu će biti mnogo više pribora, jer zavisnici znaju da izbace pribor kroz prozor nakon inektiranja”, kazala je Žegura.

Ona je istakla da pribor ne pretstavlja opasnost samo za djecu koja tu žive, već i za drugu koja bi mogla da dođu da se tu igraju.

“Strah me je ako neko dijete uđe da se ne ubode”, kazala je Žegura, istakavši da su odlučili da očiste zgradu zbog opasnosti od zaraze.

Aktivisti koji su čistili pripadnici su Programa smanjenja štete “Juventasa”, koji je namijenjen zavisnicima, njihovim porodicama i posebno djeci.

“Aktivnosti su usmjerene na podizanje kvaliteta života korisnika droga, organizujmo periodične akcije čišćenja lokacija, kao doprinos u borbi protiv narkomanije. Pored programa zamjene sterilnog pribora, zavisnici u dnevnom centru mogu dobiti i mnogobrojne servise...”, kazala je Žegura.

Ona je najavila da će sljedeće sedmice očistiti još tri lokacije u gradu i zamolila građane da ih obavijeste o eventualnom problemu sa odbačenim iglama i špricevima na brojeve 067 350 264 i 067 350 364, ili na mejl juventas@t-com.me.

Rijetki se skidaju sa igle

Žegura je kazala da je najveći problem u njihovom poslu to što se rijetko dešava da se narkoman “skine” sa igle.

“Teško je gledati mlade ljude koji se stalno vraćaju po špriceve i nemaju namjeru da presatnu sa korišćenjem droga. Mada, da bi se neko i liječio na Kakarickoj gori, treba izdvojiti oko 300 eura, a porodice čiji su članovi zavisnici ne mogu da plate toliko”, kazala je Žegura.

Pomoć tražilo 614 narkomana

U Dnevnom centru prošle godine je pomoć zatražilo čak 614 narkomana, 578 muškaraca i 36 žena, saopšteno je iz “Juventasa”.

“Dnevni centar služi i kao referentna tačka, odnosno poveznica između osoba koje imaju istoriju bolesti zavisnosti i ustanova zdravstvene i socijalne zaštite, pa smo tako ostvarili izuzetnu saradnju sa JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, Metadonskim supstitucionim programom pri Domu zdravlja i Klinikom za infektivne bolesti pri KC”, saopšteno je iz Juventasa.

Galerija

Bonus video: