Alarmantno: Mnogi osnovci i srednjoškolci probali ili koriste drogu

Prema obrađenim rezultatima, 17,84 odsto anketiranih đaka je došlo u dodir sa drogom, probali su je ili je koriste
67 pregleda 0 komentar(a)
Đaci prvaci, Foto: Luka Zeković
Đaci prvaci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2012. 19:27h

Podaci iz naše ankete o prisustvu droge među barskom školskom omladinom obavezuju nas na brže reagovanje, posebno ako znamo da je narkomaniju vrlo teško ili nemoguće suzbiti u korijenu, jer je u pitanju biznis velikog ekonomskog profita.

No, ona se, uz angažovanje svih, može svesti na minimum”, poručio je sekretar opštinskog Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti dr Boris Mijović.

Sekretarijat je nedavno u svim barskim školama sproveo anketu “Narkomanija i njena zastupljenost među učeničkom populacijom”, u kojoj je učestvovalo 929 učenika VIII i IX razreda deset osnovnih i 1.709 učenika tri srednje škola.

“Nemamo iluzija da u Baru neće biti narkomana, ali težnja nam je da ih bude znatno manje"

Prema obrađenim rezultatima, 17,84 odsto anketiranih đaka je došlo u dodir sa drogom-probali su je ili je koriste.

“Nemamo iluzija da u Baru neće biti narkomana, ali težnja nam je da ih bude znatno manje od procenta do kojeg smo došli anketom. Simptomatično je da je najveći procenat u najelitnijoj barskoj školi, Gimnaziji “Niko Rolović”, gdje je, prema anketi, 130 učenika probalo ili koristi drogu, u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi ih je 128, a u Poljoprivrednoj školi se 74 učenika izjasnilo da je probalo ili koristi opojne supstance”, istakao je dr Mijović.

Moraju biti uključeni roditelji

On je kazao da je Sekretarijat za opštu upravu i društvene djelatnosti, koji se na lokalnom nivou bavi tom problematikom, maksimalno angažovan, i za ovu godinu. Njime su obuhvaćene brojne aktivnosti, od informativno-edukativnih predavanja u školama, do izrade brošura i organizacije sportskih i kulturnih manifestacija.

"Pri našem sekretarijatu je formirana kancelarija za prevenciju narkomanije, koja je, po našem mišljenju, najbolje rješenje"

“Svjesni smo činjenice da sve aktivnosti usmjerene na problem narkomanije treba da budu koordinirane iz jednog centra, a da u tim aktivnostima moraju biti uključeni roditelji i predstavnici prosvjete, prije svega direktori škola, te MUP, jer samo zajedno možemo postići uspjeh.

U tom cilju, pri našem sekretarijatu je formirana kancelarija za prevenciju narkomanije, koja je, po našem mišljenju, najbolje rješenje. Ovoj kancelariji treba dostavljati sve informacije o drogi i narkomaniji, kao i predloge i sugestije na osnovu kojih bi se pravili planovi na nivou opštine a stanje kontrolisalo i procjenjivalo”, zaključio je dr Mijović.

Bonus video: