Albanija traži pet miliona za put Gusinje-Podgorica

Albanija sada očekuje finansijsku pomoć za gradnju dionice ovog puta preko njihove teritorije
220 pregleda 23 komentar(a)
Gusinje-Podgorica, Foto: Amil Ibrahimagić
Gusinje-Podgorica, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 07.06.2013. 18:49h

Vlada Crne Gore usvojila je juče informaciju o inicijativi za povezivanje puta Podgorica-Gusinje preko Albanije, u kojoj piše da je crnogorska strana ispunila svoje obaveze, ali da sada albanska strana traži pet miliona da bi završila posao.

“Direkcija za saobraćaj je izgradila nedostajući dio puta od sela Cijevna Zatrijebačka do granice sa Albanijom dužine 313 metara i završila rekonstrukciju puta Gusinje-Grnčar, dužine pet i po kilometara, vrijednosti dva miliona eura”, piše u dokumentu.

Na drugoj strani, od dogovorenih obaveza albanska strana je rekonstruisala put od Grnčara do Vrmoše.

“Na preostalom dijelu od Vrmoše do graničnog prelaza Grabon, započeli su rekonstrukciju i istovremeno se radi nedostajuća projektna dokumentacija. Albanska strana je u skladu sa dogovorom između dviju direkcija za saobraćaj obećala da će svoj dio obaveze završiti do kraja naredne godine, čime bi put Gusinje-Podgorica bio stavljen u funkciju”, stoji u informaciji.

Napominje se da sada Albanija očekuje finansijsku pomoć za gradnju dionice ovog puta preko njihove teritorije.

“U dva navrata od Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, odnosno ambasade Crne Gore u Tirani, obaviješteni smo da se očekuje finansijsko učešće Crne Gore u iznosu od pet miliona eura za finansiranje preostale nedovršene dionice preko teritorije Albanije (Tamara–Vrmoša, dužine 14,4 kilometra) i tražio se stav Ministarstva saobraćaja i pomorstva po tom pitanju. Međutim Ministarstvo niti Vlada nikada nije u zvaničnoj formi dala saglasnost na takav način finansiranja te dionice, odnosno ovakva informacija sa predlogom načina finansiranja kako predlaže albanska strana nije kandidovana od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva, a nije ni razmatrana na komisijama niti usvajana od strane Vlade”, piše u dokumentu.

Riječ je o putu od kapitalne važnosti jer bi se od Podgorice do Gusinja, Plava i Berana putovalo za oko sat vremena, dok je sada, preko Kolašina i Mojkovca, potrebno, oko tri i po sata.

Bonus video: