Aleksić Glavni gradski arhitekta u Glavnom gradu

Studije arhitekture završio je 2008. godine na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Diplomski rad na projektovanju i djelimičnoj rekonstrukciji Gradskog pozorišta u Podgorici, kod mentora Aleksandra Radojevića i Nikole Drakića, odbranio je sa najvećom ocjenom 10
353 pregleda 3 komentar(a)
Filip Aleksić, Foto: Podgorica.me
Filip Aleksić, Foto: Podgorica.me
Ažurirano: 25.09.2018. 12:06h

Diplomirani inženjer arhitekture Filip Aleksić imenovan je za vršioca dužnosti Glavnog gradskog arhitekte.

Aleksića je na tu poziciju imenovao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Aleksić je rođen 20. avgusta 1984. godine u Podgorici. Studije arhitekture završio je 2008. godine na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Diplomski rad na projektovanju i djelimičnoj rekonstrukciji Gradskog pozorišta u Podgorici, kod mentora Aleksandra Radojevića i Nikole Drakića, odbranio je sa najvećom ocjenom 10.

Na fakultetu je od 2009. do 2015. godine angažovan kao honorarni saradnik u nastavi. Tokom i nakon studija je sarađivao na mnogobrojnim projektima sa eminentnim arhitektonskim biroima, kako u Crnoj Gori, tako i šire.

Od 2008. do 2011. zaposlen je u birou Inkoplan, kod arhitekte Nikole Drakića, gdje je učestvovao kako u izradi velikog broja planskih dokumenata, tako i na izradi projektne dokumentacije. U Inkoplanu je bio u timu planera koji je u tom periodu izradio više od 10 urbanističkih planova za centar Podgorice.

Od februara 2011. godine zaposlen je kao sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Prijestonice Cetinje.

“Kao sekretar, nakon višedecenijske stagnacije planske regulative, donosi veliki broj planskih dokumenata i raspisuje konkurse za kompletnu teritoriju Prijestonice. Učestvuje na realizaciji velikog broja kapitalnih projekata (Dvorski Trg, Gradska tržnica, rekonstrukcije poslanstava itd.). U tom periodu bio je organizator raznih projekata i radionica (Vrtijeljka 2012, ASK u Cetinju), kao i član radnih timova na projektima na Cetinju, te nadzorni organ na izvođenjima objekata”, saopštneo je iz Glanvog grada.

Aleksić je bio i član radnog tima za projekat MACCOC (Marina Abramovic Community Center Obod Cetinje, u saradnji sa projektnim studiom OMA – Rem Koolhaas), kao i jedan od koordinatora projekta Beautiful Cetinje, koji je rađen u saradnji sa UNDP-em.

Od decembra 2013. godine osniva arhitektonski biro Studio FAADU, studio za arhitekturu, urbanizam i dizajn. Kao vodeći i odgovorni projektant i planer rukovodio je izradom velikog broja projekata.

Za predsjednika Saveza arhitekata Crne Gore izabran je 2017. godine, i već do sada je učestvovao na više konferencija, te uspješno potpisao protokole o regionalnim saradnjama. Tokom ove godine očekuje se i pristupanje SACG međunarodnom savezu arhitekata UIA.

U Savezu radi sa timom na projektu velikom i značajnom, kako za Glavni grad, tako i za kulturu Crne Gore – KOLEKTOR.

Bonus video: