Aleksić prekršio etiku kada je pokušao da zaštiti kolege

Sud časti utvrdio da dekan Građevinskog fakulteta krši akademsku etiku
470 pregleda 4 komentar(a)
Srđa Aleksić, Foto: UCG
Srđa Aleksić, Foto: UCG
Ažurirano: 22.11.2018. 06:33h

Sud časti Univerziteta Crne Gore odlučio je da je dekan Građevinskog fakulteta Srđa Aleksić prekršio akademsku etiku pokušajem da utiče na članove Senata u vezi sa izborom dva predavača sa njegove univerzitetske jedinice, saznaju “Vijesti”.

Ova odluka biće objavljena u nekom od narednih izdanja Biltena UCG.

Aleksića je prijavio rektor Danilo Nikolić, tvrdeći da istupanje dekana GF-a “narušava ugled i dostojanstvo svih pripadnika akademske zajednice UCG i njegovih organa” i “ometa funkcionisanje rada Senata kao najvišeg akademskog tijela”.

Aleksić je ljetos članove Senata i rektora Nikolića, preko mejla, zamolio da još jednom “proanaliziraju” reference dva predavača na Građevinskog fakulteta, smatrajući da ispunjavaju uslove da budu izabrani u akademsko zvanje.

Na UCG-u su, međutim, ocijenili da je ova molba Aleksića “pritisak na članove Senata da glasaju po njegovom zahtjevu”.

Više izvora ljetos je potvrdilo “Vijestima” da je ova molba Aleksića bila samo povod menadžmentu UCG da “sankcioniše i naznake kritičkog ponašanja ili razmišljanja prema odlukama nove uprave državnog Univerziteta”.

Rektorat je prije Aleksića, Sudu časti prijavio i profesora Vladimira Pešića, a zbog javnih stavova u vezi sa tim da sjedište Visoke medicinske škole, umjesto u Beranama, treba da bude u Podgorici. Pešić je tada rekao da je riječ je o “pokušaju disciplinovanja akademske zajednice sa ciljem da se uguši kritički glas na UCG”.

Sud časti je u slučaju Pešića u vrlo kratkom roku donio i objavio odluku da se profesor PMF-a ogriješio o akademsku etiku.

Mujović tvrdio da nije zloupotrebljavao položaj

Profesor Ranko Mujović ponovio je juče pred Sudom časti UCG da nije zloupotrijebio položaj dok je bio profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) i da studentkinje nije seksualno uznemiravao.

Studentkinje su, tokom jučerašnjeg saslušanja pred tročlanim Vijećem Suda časti, ponovile prošlogodišnje optužbe na račun Mujovića. Saslušanje trajalo skoro dva sata. Sud časti će donijeti odluku i dostaviti je Senatu UCG.

Bonus video: