Alfa centar: Auto škole ne uče dobro mlade vozače

"Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća leži u činjenici što naši vozači nemaju ispravne stavove kada je u pitanju bezbjednost u saobraćaju"
73 pregleda 10 komentar(a)
Auto-škola, Foto: Shutterstock
Auto-škola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.10.2013. 20:32h

Iako je broj poginulih u udesima sada gotovo prepolovljen u odnosu na 2003, on je i dalje veliki u odnosu na razvijene države. Posebno zabrinjava činjenica što su sve češći izazivači i žrtve mladi ljudi od 17 do 25 godina, saopšteno je iz NVO Alfa centar.

"Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća leži u činjenici što naši vozači nemaju ispravne stavove kada je u pitanju bezbjednost u saobraćaju. Neko ko se godinama pogrešno vaspitava, ne može da se preobrati poslije položenog vozačkog ispita. Kroz razne akcije, uključujući i medijske, moramo da naučimo i ubijedimo ljude da se drugačije ponašaju kada učestvuju u saobraćaju, pogotovo kada uzmu volan u ruke, piše u saopštenju.

U auto-školama je, kako kažu u Alfa centru, loš program obuke i način ispitivanja, a svake godine dobijemo hiljade novih vozača:

"Tamo se uče propisi i vještina upravljanja vozilom, a ne radi se na izgradnji stavova. Kandidatu se ne objašnjava zašto treba da veže pojas, šta se događa ako isti nema prilikom udesa, šta se dešava prilikom prevrtanja, kako na vozača utiče alkohol ili kako se vezuje bezbjednosni pojas za djecu. Potrebno je kontinuirano sprovoditi edukaciju i obuku u oblasti saobraćajne kulture od samog vrtića, a dalje osnovnih i srednjih škola kako bi ubuduće imali građane sa izgrađenim stavom prema ovom pitanju".

Bonus video: