„Alisa u zemlji čuda” otvara festival lutkarstva - Vijesti.me
POZORIŠTA IZ SEDAM ZEMALJA NA SCENI KIC-A

„Alisa u zemlji čuda” otvara festival lutkarstva

Predstave će biti i u Andrijevici, Danilovgradu, Herceg Novom, Beranama, Mojkovcu, Bijelom Polju, Petnjici i Kolašinu

Festival lutkarstva
Festival lutkarstva (Foto: KIC Budo Tomović)

Peti međunarodni festival lutkarstva počinje danas u 20 časova i trajaće do 18. septembra. Predstave će se prikazivati u KIC-u „Budo Tomović“, u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

Na festivalu će učestvovati pozorišne trupe iz sedam zemalja, Turske, Ukrajine, Srbije, Brazila, Meksika, Izraela i Poljske.

„U okviru Festivala biće održana izložba radova voljenog dječjeg pjesnika, novinara i umjetnika Dragana Radulovića, što će ovogodišnjem Festivalu dati jednu posebnu vrijednost, s obzirom da ovi izuzetni radovi nijesu izlagani dvije decenije“, saopšteno je iz organizacije Festivala.

Prve večeri Festivala biće izvedena predstava „Alisa u zemlji čuda”, Pozorišta lutaka Niš. Osim u glavnom gradu, predstave će  se igrati i u gradovima na sjeveru i jugu države. Predstave će biti prikazane u Andrijevici, Danilovgradu, Herceg Novom, Beranama, Mojkovcu, Bijelom Polju, Petnjici i Kolašinu. Međunarodni žiri Festivala će ove godine, sem predsjednika žirija, režisera Gorana Bulajića, imati još četiri člana, a to su  Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica Pozorišta za djecu iz Kragujevca, Fatma Kečeli, profesorica na katedri za pozorište Duzdže univerziteta u Turskoj, David Burman, direktor Međunarodnog festivala lutkarskog teatra Kukart u Rusiji i Sejfo Seferović. Osim stručnog, Dječiji žiri će dodijeliti nagradu za najbolju predstavu.