„Alternativa“ održala performans: Na red došla vješala

„Cilj performansa je da pokažemo građanima da imaju samo tri izbora – da iskoriste ovu napravu, pobjegnu iz zemlje ili da stanu sa nama i da se bore. Vrijeme je da se konačno svi suočimo sa sobom i napravimo izbor“, poručio je Vesko Pejak
129 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2015. 19:46h

Nakon pomena Opštini, luksuznog goriva i vegetarijanskog roštilja na „meniju“ Udruženja građana „Alternativa“, koji skoro tri mjeseca protestuju ispred zgrade Opštine u Nikšiću, došla su vješala. Pomalo, kako rekoše organizatori, morbidan performans ali sve u skladu sa svakodnevicom.

„Cilj performansa je da pokažemo građanima da imaju samo tri izbora – da iskoriste ovu napravu, pobjegnu iz zemlje ili da stanu sa nama i da se bore. Vrijeme je da se konačno svi suočimo sa sobom i napravimo izbor“, poručio je Vesko Pejak.

Nikšićka Komunalna policija je odmah izabrala – „vješala moraju da se ruše“. Pojavili su se devet minuta nakon postavljanja vješala i posle ubjeđivanja da alternativci nemaju pravo da uzurpiraju drvo ispred opštine i da za sve što na njemu postave moraju imati odobrenje, pozvali su Komunalnu policiju da pošalje radnike kako bi vješala bila ukonjena.

Obećali su alternativci da će sami skinuti vješala nakon sat vremena, koliko svakodnevno stoje ispred Opštine, ali iz Komunalne policije su objasnili da zakon mora da se poštuje. Uzaludno je bilo pravdanje alternativaca zašto baš na njima da se „kola lome“ i budu jedni od rijetkih za koje zakon važi, nijesu pomogli ni komentari prolaznika da je omča nažalost surova realnost, vješalo je nakon 40 minuta, uz aplauz onih koji su ga postavili, srušeno.

„Nadležni organi su na ovaj način ugušili slobodu i slobodnu riječ“, poručio je Bojan Đurović.

Branka Perović je samohrana majka troje maloljetne djece i „Alternativi“ se priključila jer, kako reče, ulica joj je jedini izbor.

„Daktilograf sam i u Elektro školi sam kao čistačica radila skoro dvije godine sa prekidima i godinu neprekidno. Nadala sam se da ću tu dobiti posao za stalno, ali nijesam uspjela. Čim sam ostala bez posla pridružila sam se ’Alternativi’ jer ovo je zadnje što mogu da uradim“, kazala je Perović.

Najmlađe dijete ima pet, a najstarije 12.godina i kako je kazala Perović ona ne traži ničiju milostinju, niti da joj neko donese hljeb, već „samo“ posao. A do njega, izgleda, teško da može doći.

„Tri mjeseca pokušavamo građanima da kažemo da ovaj sistem vlasti više nije funkcionalan. Svake godine par stotina ljudi digne ruku na sebe. Sigurno to nijesu uradili zato što je ovdje dobro, nego zato što je stanje očajno“, pesimističan je Pejak.

Smatra da letargija građana ne može ništa dobro da donese jer problemi se ne rješavaju sami od sebe, niti će zatvaranje očiju pomoći da oni nestanu.

„Jedini način da se riješi problem je da neko stane i počne da ga rješava“, kazao je Pejak.

Alternativci skoro tri mjeseca mirno stoje ispred Opštine u periodu od 11 do 12 časova izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog ukupne situacije u društvu. Od nadležnih institucija posjetili su ih jedino pripadnici policije, trećeg dana protesta, i Komunalne policije, prvi put zbog praznog frižidera koji je bez dozvole stajao na trotoaru i drugi put zbog vješala. Međutim, ni broj onih koji su se odvažili da im se priključe i sa njima podijele parče trotoara nije na zavidnom nivou. Svega njih nekoliko.

Galerija

Bonus video: