Alternativa predlaže da se zabrani rad nedjeljom

"Na ovu inicijativu smo se odlučili jer je preko 45.000 radnika suočeno sa nepoštovanjem četrdesetočasovne radne sedmice. Najveći dio tih radnika zaposleno je u trgovini i ugostiteljstvu, kao i u građevinarstvu”
0 komentar(a)
Radnici na građevini (Ilustracija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Radnici na građevini (Ilustracija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.04.2016. 07:09h

Grupa građana Alternativa Crna Gora predložiće da se donese zakonska odredba koja bi svim privrednim subjektima zabranila rad nedjeljom.

Od zabrane bi bila izuzeta samo preduzeća i javne ustanove od kojih zavisi funkcionisanje države i društva u cjelini, kao i ona preduzeća koja imaju kontinuiran proces proizvodnje ili usluga i kojima bi prekid ugrozio čitav proces rada.

"Na ovu inicijativu smo se odlučili jer je preko 45.000 radnika suočeno sa nepoštovanjem četrdesetočasovne radne sedmice. Najveći dio tih radnika zaposleno je u trgovini i ugostiteljstvu, kao i u građevinarstvu”, saopštili su iz Alternative.

Prije pokretanja pomenute inicijative alternativci su tekst pomenutog predloga poslali profesorima sa Ekonomskog fakulteta kako bi od njih dobili stručno mišljenje, a mišljenje će potražiti i od sindikata Crne Gore.

“Ukoliko njihov odgovor bude pozitivan krenućemo sa prikupljanjem potpisa za modifikaciju postojećeg Zakona o radu. Smatramo bi ovom mjerom uspjeli da pozitivno utičemo na skoro četvrtinu radne snage u Crnoj Gori, koja trenutno nema ni jedan slobodan dan sedmično”, kazali su iz Alternative.

Njihov predlog podrazumijeva i kaznene odredbe koje bi se kretale od trostruke do desetorostruke minimalne zarade, a novac od naplaćenih kazni bi bio uplaćen u poseban fond za finansiranje pravne zaštite oštećenih radnika “Predlažemo valorizaciju i ponovno preispitivanje neophodnosti ove zakonske odredbe nakon četiri godine”, poručili su alternativci.

Bonus video: