Ambasada SAD sa 184.000 pomogla projekte 12 NVO

Ambasadorka SAD Su K. Braunkazala je da vjeruje da organizacije građanskog društva predstavljaju fundamentalni element snažne demokratije
59 pregleda 0 komentar(a)
Ambasada SAD i NVO, Foto: Boris Pejović
Ambasada SAD i NVO, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.07.2011. 13:17h

Ambasada SAD daće 184.000 dolara za projekte 12 nevladinih organizacija koji promovišu učešće građana i pokrivaju čitav spektar društvenih i političkih pitanja.

Najviše novca dobila je NVO SOS za žene i djecu žrtve nasilja iz Podgorica. Kroz Program malih grantova Demokratske komisije Ambasade SAD dobiće 22.300 dolara (nešto više od 15.000 eura) a tim novcem će promovisati građanski aktivizam u zaštiti žena i djece žrtava nasilja, kako bi doprinijeli njihovoj adekvatnoj socijalnoj zaštiti. Izvršna direktorica te organizacije je Biljana Zeković.

Nakon njih, najviše novca dobio je Institut za medije, na čijem čelu je Radojica Bulatović. Za 18.370 dolara (12.860 eura) Institut će organizovati obuku za buduće malde novinare romske populacije.

Oragnizacija Roda, Fehmije Fetahović, iz Bara boriće se protiv stigmatizacije i diskriminacije djece sa smetnjama u razvoju, a za taj projekat su dobili 15.100 dolara

NVO Banka hrane, čija je predsjednica Marina Medojević, dobila je 17.800 (12.460 eura). Ta organizacija će novac potrošiti na promivisanje solidarnosti prema socijalno ugroženim osobama, odnosno motivaciju kupaca u velikim supermarketima da doniraju hranu.

Sa oko 400 dolara manje, podržana je NVO Milana Šaranovića "Ekvista". Taj Centar za antidiskriminaciju će promovisati Zakon o zabrani diskriminacije.

Oragnizacija Kompas iz Tivta, koju vodi Tomislav Žegura, organizovaće TV debate u kojima će mladi ljudi razgovarati o problemima i izazovima sa kojima se oni suočavaju u društvu. Za to su dobili 16.700 dolara (skoro 11.700 eura).

Ambasada je 15.500 dolara (10.850 eura) dala Udruženju mladih sa hendikepom iz Nikšića. Izvršna dirketorica tamo je Danijela Vušurović, a organizacija će novac potrošiti na podizanje svijesti osoba sa hendikepom o njihovim pravima i uključenosti u društvo.

Oragnizacija Roda, Fehmije Fetahović, iz Bara boriće se protiv stigmatizacije i diskriminacije djece sa smetnjama u razvoju, a za taj projekat su dobili 15.100 dolara (10.600 eura).

Inicijativa mladih za ljudska prava 10.600 dolara

Kolašinsko Udruženje roditelja djece i mladih sa smetanjama i teškoćama u razvoju “Zvijezda” dobilo je 13.400 dolara (9.700 eura). Izvršna direktorica organizacije je Ana Danilović, a novac će potrošiti na uključivanje lokalne zajednice u rješavanje problema sa kojima se suočavaju djeca sa smetnjama u razvoju, pri čemu je konačan cilj njihova inkluzija u redovne škole.

"Nadamo se da ovim grantovima možemo pomoći osnaživanju sposobnosti građanskog društva da se angažuje u javnosti i podrži neophodne reforme", kazala je Braun

Inicijativa mladih za ljudska prava Borisa Raonića dobila je od ambasade 10.600 dolara (7.400 eura) kako bi povećali učešće građana u nadgledanju i prijavljivanuju zloupotreba državnih resursa i kršenja ljudskih prava.

Najmanje para, 6.400 dolara (4.500 eura) otišlo je NVO “Preporod”. Izvršni direktor Udruženja za borbu protiv zavisnsoti i promisanja ispravnih načina življenja je Jovan Bulajić.

Udruženje je planiralo da novac potroši na podizanje svijesti građana o problemima bolesti zavisnosti i njihovim posljedicama, kao i informisanju građana o dostupnim tretmanima u njihovim zajednicama.

Ambasadorka SAD Su K. Braun, na prijemu u ambasadi, kazala je da vjeruje da organizacije građanskog društva predstavljaju fundamentalni element snažne demokratije jer mogu efikasno raditi na uvođenju građana u politički proces.

"Nadamo se da ovim grantovima možemo pomoći osnaživanju sposobnosti građanskog društva da se angažuje u javnosti i podrži neophodne reforme", kazala je Braun.

Bonus video: